Hlavní obsah

Z Chersonu neutečete, všechny mosty máme na mušce, varuje Rusy ukrajinský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile se v Chersonu začne bojovat v ulicích, Rusové nebudou moci město opustit. Ukrajinská armáda totiž díky systémům HIMARS a dělostřelectvu kontroluje všechny mosty přes Dněpr, řekl v rozhovoru pro americkou televizi ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Navzdory předchozím zprávách o stahování ruských vojsk z Chersonu nejspíš dochází pouze k evakuaci civilního obyvatelstva a schyluje se k bitvě o město.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci v Chersonu organizují převoz přes pontonový přívoz přes Dněpr.

Článek

„Moc nevěřím, že Rusové budou moci bojovat v ulicích. Protože to pro ně není nejlepší volba,“ komentoval situaci v Chersonu ukrajinský ministr obrany Reznikov v rozhovoru pro americkou televizi Fox News.

„Kontrolujeme všechny mosty přes (řeku) Dněpr pomocí HIMARSů a dalšího dělostřelectva. A je pro ně (ruské vojáky) riskantní zůstat v Chersonu, protože pak nebudou moci utéct jako v Izjumu,“ dodal.

Že se Rusové nestahují a schyluje se v Chersonu k bitvě, ve středu potvrdil i poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. „U Chersonu je vše jasné. Rusové doplňují a posilují svá uskupení,“ řekl Arestovyč ve videu z noci na středu. „To znamená, že se nikdo nepřipravuje se stáhnout. Právě naopak. O Cherson se svede nejtvrdší bitva,“ dodal.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Podle analytiků se ruské síly částečně stahují ze severozápadu oblasti, zároveň se však připravují oblastní metropoli bránit. Postavení ruské armády v severní části Chersonské oblasti je nicméně neudržitelné a ukrajinské síly pravděpodobně tuto část znovu dobydou do konce letošního roku, uvádí americký Institut pro studium války (ISW).

Ozývají se i hlasy proruských blogerů, podle kterých se Moskva má Chersonu vzdát, protože pokus o jeho obranu stejně nejspíš vyústí v porážku.

Nejdříve to vypadalo na ústup

Minulý čtvrtek přitom ještě ISW informoval, že se Rusové chystají se z Chersonu kvůli postupující ukrajinské ofenzivě stáhnout. Podle Svobodné Evropy Rusové převáželi vojenské vybavení ze západního břehu Dněpru na východní. Stanice to dokládala satelitními snímky zachycujícími pohyb nákladní lodi z jednoho břehu řeky na druhý. Převoz vybavení a personálu měl probíhat už od začátku října.

Z Chersonu evakuovali i sochu Potěmkina. Díky za derusifikaci, vzkázal ministr

Zahraniční

„Ruské síly se zřejmě alespoň částečně poučily z chyb a panikaření při ústupu z Charkovské oblasti, který se odehrál tváří v tvář předchozí ukrajinské protiofenzivě,“ zhodnotil ISW v pravidelném hlášení z minulého čtvrtka. „Z vojenského hlediska by bylo rozumné stáhnout muže a techniku tak, aby se zabránilo dalšímu zničujícímu ústupu. Takový ústup v Chersonu by mohl uvěznit ruské síly a techniku na západním břehu Dněpru,“ vysvětloval ISW.

Odpálením přehrady by si Rusové nepomohli

Ruští vojáci zřejmě navíc podminovávají Kachovskou přehradu na řece Dněpr. Zničení přehrady by zatopilo přilehlé okolí Chersonu. Podle šéfa ukrajinské rozvědky Kyryla Budanova by to ale bylo i pro Rusy nevýhodné, protože by byl zatopen také levý břeh, kam Rusové nejspíš evakuovali obyvatelstvo. Podle Budanova je přehrada zatím podminována jen zčásti a výbuch náloží by ji celou nezničil.

Podle něj se Rusové evakuací obyvatel z Chersonu snaží vzbudit dojem, jako by z města stahovali i všechny jednotky a vybavení. Přitom ale okupanti naopak volají do zbraně další muže a připravují se na obranu města, tvrdí Budanov. Zároveň si však podle něj Rusové evakuací obyvatelstva chystají půdu pro rychlý útěk.

Na konci srpna přešly ukrajinské jednotky v Chersonské oblasti do protiofenzivy. Podle ukrajinské agentury UNIAN k 21. říjnu osvobodily v oblasti 88 obcí.

O Cherson se svede tvrdá bitva, Rusové se nestahují

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám