Hlavní obsah

Z Chersonu evakuovali i sochu Potěmkina. Díky za derusifikaci, vzkázal ministr

Ruské okupační úřady vyvezly z okupovaného Chersonu na jihu Ukrajiny další památník, tentokrát knížete Grigorije Potěmkina, který je pokládán za zakladatele města. Obrázky prázdného podstavce se objevily na sociálních sítích.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto. Ruský voják v okupovaném Chersonu

Článek

Z města již dříve zmizel památník ruského admirála Fjodora Ušakova a vojevůdce Alexandra Suvorova.

Ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko ironicky poděkoval okupačním úřadům, že podporují proces derusifikace.

„Rusové si při útěku z Chersonu jako gesto dobré vůle vzali s sebou pomníky Suvorova a Ušakova. Samozřejmě děkujeme za podporu našeho boje s následky rusifikace,“ uvedl podle ruské redakce BBC Tkačenko. Současně dodal, že tyto otázky by podle zákona měly řešit místní úřady.

Okupační úřady své počínání vysvětlují tím, že pomníky by mohlo poškodit ostřelování města ukrajinským dělostřelectvem. Slibují, že jakmile tato hrozba pomine, pomníky vrátí na místo.

„Zachraňujeme historické dědictví nikoliv proto, že bychom se snad domnívali, že do města vpadnou nacisté, ale chráníme jej před ostřelováním, které je nyní natolik chaotické, že střely mohou dopadnout kamkoliv – i do muzeí, škol a nemocnic,“ prohlásil zástupce ruských okupačních úřadů v Chersonské oblasti Kirill Stremousov.

Ukrajinští představitelé tvrdí, že ukrajinská armáda neostřeluje ukrajinská města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám