Hlavní obsah

O Cherson se svede tvrdá bitva, Rusové se nestahují

Aktualizováno

Ruští vojáci se v Chersonské oblasti zakopávají a připravují se na nejtěžší bitvu, uvedl poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Dodal, že nic nenasvědčuje tomu, že by se Rusové hodlali stáhnout.

Zdevastovaná obec Osokorivka v Chersonské oblastiVideo: AP

 
Článek

„U Chersonu je vše jasné. Rusové doplňují a posilují svá uskupení,“ řekl Arestovyč ve videu z noci na středu. „To znamená, že se nikdo nepřipravuje stáhnout. Právě naopak. O Cherson se svede nejtvrdší bitva,“ dodal.

Podle ukrajinského generálního štábu Rusové nejen neodcházejí z části Chersonu ležící na západním břehu Dněpru, ale posilují také obranné pozice na východním břehu. Zaminovávají pobřeží Hornostaivky 40 km nad hrází Kachovské přehrady. Ponechávají však v minových polích malé průchody, zřejmě pro případ, že by se tudy museli stahovat přes řeku a vybudovali tam pontonové mosty.

Ani jedna strana konfliktu však neposkytuje podrobnosti o situaci u Chersonu, uvedl Institut pro studium války. Ruští vojenští bloggeři tvrdí, že zatím není rozhodnuto, bude-li se Cherson bránit. Jeden z nich, používající přezdívku WarGonzo, uvádí, že se situace mění každé tři čtyři hodiny. Další, s přezdívkou Vojenkor Kotěnok Z, varuje, že vzhledem k malému množství přístupových cest přes řeku nelze město udržet. Ruské velení se podle měj mělo vyhnout opakování stalingradské bitvy a stáhnout se na východní břeh řeky.

Evakuace pokračuje

Člen po okupaci odvolané ukrajinské regionální rady v Chersonské oblasti Jurij Sobolevkyj uvedl, že roste tlak okupačních úřadů na obyvatele, aby oblast opustili: „Vyhledávací procedury zesilují a prohledávají se auta i domy.“

Zástupce ruského správce okupační oblasti Kirill Stremousov potvrdil, že se evakuovalo ze západního břehu Dněpru na východní stranu 22 000 lidí a v rámci programu přesídlení jsou připraveny ubytovací kapacity pro 60 000 lidí. Nezmínil, kde se nacházejí. Jeho slova přesto potvrzují obavy, že Rusové spouštějí velké přesídlovací projekty.

V Mykolajivské oblasti sousedící na severu a západě s Chersonskou pokračovala celé úterý silná dělostřelecká palba, uvedl proruský kanál na Telegramu Rybar. Ukrajinci se u okrese Iščenka severně od Chersonu pokusili zakopat na nově dobytých pozicích, ale Rusové je zatlačili na předchozí linii. Ukrajinci se však podle kanálu Rybar připravují na ofenzívu po celé délce fronty v Chersonské oblasti.

Ruské útoky na Bachmut

Ruské jednotky stále pokračují ve snaze postoupit na Donbasu směrem na Bachmut a u Avdijivky, uvedl tamní vojensko-civilní správce Pavlo Kyrylenko.

Ukrajinská armáda podnikla protiútok u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Ukrajinský generální štáb ve svodce ve středu ráno uvedl, že se během úterý podařilo odrazit devět ruských nástupů. Šest jich bylo u Bachmutu, jeden veden přímo na Bachmut, další na Soledar a Krasnohorivku.

Při raketovém útoku na Dnipro provedeném v noci na středu zahynuli dva lidé včetně těhotné ženy. Čtyři další osoby byly zraněny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám