Hlavní obsah

Z Bajkonuru odstartoval na ISS první britský kosmonaut

Bajkonur

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v úterý krátce po 12.00 SEČ odstartovala vesmírná loď Sojuz TMA-19M, která má na palubě mezinárodní posádku. „Let postupuje normálně,” zaznělo během přímého přenosu. Sojuz veze na ISS prvního britského kosmonauta.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Tim Peake (vlevo), Yuri Malenčenko (uprostřed) a Tim Kopra

Článek

Vesmírná loď dopraví na oběžnou dráhu k půlročnímu pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) tři kosmonauty. Do kosmu míří Američan Tim Kopra z NASA, Rus Jurij Malenčenko z Roskosmosu a Brit Timothy Peake z Evropské vesmírné agentury (ESA).

Bývalý armádní pilot Peake je oficiálně prvním britským kosmonautem. Na palubě ISS stráví sedm měsíců. Zúčastní se tam vědeckých experimentů a také výukových programů, které mají za úkol přitáhnout pozornost mladých Britů k technickým oborům a vědě.

Na palubě mezinárodní stanice nové členy posádky očekávají Rusové Michail Kornijenko a Sergej Volkov a Američan Scott Kelly.

Čtyřiapadesátiletý Malenčenko se do vesmíru vydává už pošesté. Spolu s Koprou a Peakem má být na oběžné dráze do 5. června příštího roku. Pokud svou misi zdárně dokončí, zařadí se Malenčenko s 815 dny na oběžné dráze na druhé místo v pořadí kosmických veteránů. Prvním je Rus Gennadij Padalka, který ve vesmíru strávil 878 dnů.

Výběr článků

Načítám