Hlavní obsah

Wimbledon zatleskal vestoje britské vědkyni, která vyvinula AstraZeneku

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wimbledon

Organizátoři nejstaršího tenisového turnaje ve Wimbledonu pozvali na letošní zahájení několik osobností pandemie, včetně zdravotníků v první linii. Nechyběla mezi nimi například profesorka vakcinologie Sarah Gilbertová z Oxfordské univerzity, která se významně podílela na vývoji koronavirové vakcíny AstraZeneca. Od diváků se kvůli tomu dočkala ovací vestoje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výrobci Astrazeneky sklidili potlesk ve stoje na WimbledonuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Dobré odpoledne dámy a pánové. Než na kurtu přivítáme hráče, chtěli bychom poděkovat těm, kteří tolik přispěli ke zvládnutí tohoto bezprecedentního období našich životů. Dnes tu sedí lídři, kteří vyvinuli anticovidové vakcíny,” oznámil hlasatel, načež se na centrálním kurtu Wimbledonu strhl potlesk.

Z nahrávky je poznat, že měl moderátor v úmyslu představit další hosty z řad zdravotníků Národní zdravotní služby (NHS), potlesk pro Gilbertovou však stále sílil a nakonec povstali diváci na všech tribunách.

Tleskali i diváci v okolním prostranství stadionu, kteří tenisová utkání sledovali na velkoplošných obrazovkách.

Britská panovnice Alžběta II. letos udělila Gilbertové titul Dame (Dáma), což je ženský ekvivalent rytířského řádu.

Uznávaná expertka a matka trojčat se o něj zasloužila svým dlouhotelým přínosem vědě. Kromě podílu na vývoji oxfordské vakcíny vedla v minulosti tým, který pracoval na připravě univerzální vakcíny proti chřipce.

Připomínka kapitána Toma

Organizátoři Wimbledonu vydali stovky lístků pracovníkům ve zdravotnictví a dalším inspirativním osobnostem jako poděkování za jejich důležitou práci v době koronavirové pandemie.

Foto: Novinky/Reuters

Výrobci AstraZeneky sklidili potlesk ve stoje na Wimbledonu

Velký potlesk také sklidila Hannah Ingram-Mooreová, dcera zesnulého válečného veterána Thomase Moorea, který v době pandemie vybral pro NHS přes 32 milionů liber (946 milionů Kč). V Británii se stal jednou z největších ikon uplynulého roku.

Stoletý hrdina pandemie podlehl covidu

Koronavirus

Tenisový oddíl All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC), v jehož areálu se už od roku 1877 Wimbledon pořádá, uvedl, že lístky na ty nejžádanější zápasy rozdá všem odvážným lidem, bez kterých by se život v době pandemie neobešel; od pracovníků NHS po zaměstnance londýnského dopravního podniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám