Hlavní obsah

Ukrajinci si vyřizují účty s wagnerovci i v Africe. Jejich drony útočily v Súdánu, tvrdí CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Ukrajinské drony měly v minulých dnech několikrát zaútočit na pozice militantů podporovaných ruskými žoldnéři na předměstí súdánské metropole Chartúmu. Televize CNN se odvolává na vojenské zdroje z Kyjeva, podle nichž měly za útoky stát ukrajinské speciální síly.

Foto: Profimedia.cz

Nad súdánskou metropolí Chartúmem se po explozích vznáší dým

Článek

Rychlé přiblížení k jedoucímu vojenskému autu s posádkou asi pěti ozbrojenců, exploze a vozidlo končí v plamenech. Tak vypadá jedno z šesti videí, která televize CNN za pomoci geolokace a hlasů vojenských odborníků vyhodnotila jako zásah ukrajinského dronu proti tzv. Jednotkám rychlé podpory. Ty jsou v probíhající občanské válce podporované ruskou žoldnéřskou skupinou tzv. wagnerovců.

Ukrajina se k těmto útokům, provedeným v blízkosti mostu spojujícího súdánskou metropoli Chartúm s druhým největším městem Omdrurmánem, oficiálně nepřihlásila.

Nicméně indicií směřujících do Kyjeva je hned několik. Podle odborníků citovaných CNN jde o stejný typ dronů, které Ukrajinci používají proti ruským agresorům ve vlastní zemi – typ, jehož použití v Africe dosud nebylo zaznamenáno. Na jednom z videí je také záběr na ovládací panel dronu s pokyny v angličtině a ukrajinštině.

Zapomeňte na Prigožina, teď to řídíme my. Delegace ruských siloviků navštívila Afriku

Svět

A pak je tu motiv. Wagnerovci se účastnili bojových operací proti Ukrajině vedle pravidelné ruské armády a proti ukrajinským vojákům i civilistům se dopustili řady válečných zločinů.

Rozvrácená země

Současný konflikt v Súdánu, za poslední léta již několikátý v řadě, vypukl v polovině dubna, když začaly boje mezi paramilitárními Jednotkami rychlé podpory (RSF) vedenými nechvalně proslulým generálem Muhammadem Dagalem a súdánskou armádou. Válka si dosud vyžádala kolem 5000 obětí, více než pět milionů lidí bylo v důsledku vojenských akcí vyhnáno ze svých domovů.

Wagnerovci v konfliktu podporují RSF. Předpokládá se, že za tuto podporu – podobně jako v jiných afrických zemích – získávají lukrativní koncese na těžbu surovin, zejména zlata. Výnosy pak mohou sloužit pro financování války na Ukrajině.

V současné době – po podezřelé smrti bývalého vůdce wagnerovců Jevgenije Prigožina – zřejmě probíhá „konsolidace“ žoldnéřů pod vedení ruského ministerstva obrany.

Vedle Súdánu působí wagnerovci na africkém kontinentě také ve Středoafrické republice, Libyi (obě země se Súdánem sousedí), Burkině Faso a Mali. CNN upozornila, že ke dronovým útokům u Chartúmu došlo jen několik dní poté, co byly na jihu Súdánu zaznamenány velké vojenské konvoje směřující na sever zřejmě ze Středoafrické republiky.

Zabíjeli hlavně mladíky a chlapce, mrtvá těla vysypávali z náklaďáků do jámy. Svědek popsal hrůzy konfliktu v Súdánu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám