Hlavní obsah

Vytočení Rusové prozradili pozice střelbou na letící ukrajinskou vlajku. Trest přišel okamžitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajincům se daří postupovat k doněckému letišti. U vesnice Opytne, jejíž část dobyli, vojáci s pomocí nafukovacích balonků vypustili do vzduchu velkou ukrajinskou vlajku. Ruské jednotky na ni vzápětí spustily palbu. Tím vyzradily svá postavení a staly se terčem bleskové ukrajinské odvety.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinský dělostřelec v Doněcké oblasti

Článek

Vlajka byla vypuštěna v den výročí založení Avdijivky, uvedl šéf její vojensko-civilní správy Vitalij Barabaš pro veřejnoprávní stanici Suspilne: „Dnes je 245. výročí založení Avdijivky. Začali jsme aktivně, s pomocí balonků jsme vypustili na oblohu státní vlajku. Letěla k Doněcku. Už můžeme slyšet odposlechy, jsou z toho trochu mimo. Snažili se ji sestřelit, ale státní vlajka už vlaje nad Kyjevskou čtvrtí Doněcku.“

Ukrajinci podle serveru Sundries částečně osvobodili vesnici Opytne, která leží jen tři kilometry od doněckého letiště. „Chlapci provedli bleskový útok a část Opytne obsadili, opevnili se a již bojují v obci,“ potvrdil šéf vojenské správy nedaleké Avdijivky Vitalij Barabaš.

Postup Ukrajinců v dalších směrech

Podle pondělního prohlášení náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové se ukrajinským silám podařilo v posledních dnech na východě a jihu země vytlačit ruské jednotky z území o několika kilometrech čtverečních.

„Naše jednotky postupují a jsou částečně úspěšné v katastrech obcí Kliščijivka a Andrijivka. Vytlačují nepřítele z jeho pozic a upevňují své pozice,“ uvedla Maljarová na sociální síti Telegram k situaci jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti, kde byly za uplynulý týden osvobozeny dva kilometry čtvereční a od zahájení ofenzivy už 49 kilometrů čtverečních.

Maljarová dále informovala, že na jihu země v Záporožské oblasti pokračuje ukrajinská protiofenziva ve směru na Melitopol: „Jižně od Robotyne a západně od Verbove byly zaznamenány úspěchy.

Ukrajina oznámila osvobození těžebních věží u Krymu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám