Hlavní obsah

Vyplašení Rusové prchají z Krymu. Uvázli v pětikilometrové zácpě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fronta aut dlouhá více než pět kilometrů se vytvořila v okupované část Chersonské oblasti. Podle agentury Ukrinform, která se odvolává na Ria Novosti, ji vytvořili Rusové, kteří se svými vozy opouštějí Krym poté, co je vyplašil útok na Kerčský most.

Kerčský mostVideo: Reuters

 
Článek

„Motoristé ujíždějící z Krymu směrem k Melitopolu v Chersonské oblasti utvořili dopravní zácpu o délce více než pět kilometrů,“ uvedl Ukrinform s odvoláním na Telegram agentury Ria Novosti.

Podle některých informací se zácpa rozrostla už na 25 kilometrů.

Na anektovaném poloostrově trávilo až dosud dovolenou více než 50 tisíc ruských turistů, z nichž drtivá většina přijela vlastními auty, připomněl Ukrinform.

Pozemní cesta ostřelována 22krát za měsíc

Osady, kterými prochází takzvaná pozemní cesta z Ruska na Krym, byly jen za posledních 30 dnů ostřelovány ozbrojenými silami Ukrajiny nejméně 22krát, napsal na Telegramu server verstka.media. Hovoří zejména o osadách v okupovaných částech Doněcké, Chersonské a Záporožské oblasti Ukrajiny. Nejčastěji stříleli na Mariupol, který nyní Rusko prohlásilo za „dočasné hlavní město Záporožské oblasti“, upřesnil server.

Cesta přes okupované oblasti Ukrajiny se brzy stane jednou ze dvou možných tras z Ruska na poloostrov. Po výbuchu Kerčského mostu se lidé a auta přepravují také trajektem.

„Možnost dostat se pod palbu není jediným problémem, kterému budou čelit ti, kteří se rozhodnou zotavit se na Krymu. Ti, kteří již tuto pozemní cestu využili, hlásí, že ihned po kontrole na hranici Rostovské a Doněcké oblasti zcela mizí mobilní internet,“ uvedl web.

Cestující podle verstka.media budou navíc muset jet přímo přes Mariupol, kde „to není pohled pro děti“, jsou zde vysoké ceny pohonných hmot, nekvalitní silnice, zátarasy na nich a velké množství projíždějících vojenských vozidel.

Terorismus, čílí se Putin a hrozí odvetou

Útok na Kerčský most spojující Krym s ruskou pevninou nepřežili nejméně dva lidé. Část mostu byla vážně poškozena, o několik metrů se posunula vozovka. Most tak musel být pro provoz uzavřen.

Foto: Reuters

Kerčský most před útokem

Ruská Národní protiteroristická rada (NAK) potvrdila, že k útoku, který označila za teroristický, byly použity na dálku ovládané bezposádkové čluny.

Poškození Kerčského mostu označil za teroristický čin také ruský prezident Vladimir Putin, který z něj obvinil Ukrajinu, a uvedl, že „Moskva připravuje reakci“, informovala agentura TASS.

Podle Ukrajinske pravdy Putin v pondělí večer doslova řekl: „Odpověď z Ruska samozřejmě bude. Ministerstvo obrany připravuje příslušné návrhy.“ Úder na most však zároveň označil za „bezvýznamný, protože se přes něj už dlouho nevozily zbraně ani munice“.

Ukrajina: Most je zbytečná stavba

Ukrajinské vedení incident příliš nekomentovalo. Obecně se k němu vyjádřil mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky HUR Andrij Jusov.

„Nyní vidí celý svět mnoho kilometrů dopravních zácp a poškození konstrukce mostu. Pokud jde o komentáře k důvodům, nekomentujeme. Lze pouze citovat slova šéfa HUR Kirilla Budanova, že Krymský (Kerčský) most je zbytečná stavba,“ řekl Jusov.

Podle místopředsedy ruské vlády Marata Chusnullina bude automobilová doprava na Kerčském mostě po jedné vozovce obnovena asi 15. září, na druhé 1. listopadu, uvedl v pondělí večer TASS.

Po půlnoci však znovu s odvoláním na Chusnullina informoval, že automobilová doprava na mostě byla částečně obnovena.

Kerčský most je po útoku vodních dronů vážně poškozen

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám