Hlavní obsah

Vycvičme na Sibiři skotské teroristy, nabádal v ruské televizi historik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zajímavou teorií přišel v ruské televizi v pořadu Místo setkání historik a publicista Michail Smolin. Podle něj by Rusko mohlo oslabit Ukrajinu a její západní spojence tím, že by na Sibiři poskytlo výcvik Skotům, či doslova „skotským teroristům“. Narážel tím pravděpodobně na volání některých obyvatel Skotska po odtržení od Velké Británie.

Foto: Twitter Nexta

Historik a publicista Michail Smolin v pořadu Místo setkání

Článek

„Upřímně nerozumím tomu, proč si tolik stěžujeme na to, že Velká Británie cvičí ukrajinské vojáky. Upřímně nechápu, proč my netrénujeme skotské teroristy,“ rozohnil se v pořadu Smolin. Krátký úryvek z pořadu publikovala na Twitteru agentura Nexta.

Na nesmělou připomínku moderátora Andreje Norkina, že toto nejsou metody Ruska, Smolin odpověděl, že kašle na to, co jsou nebo nejsou ruské metody.

„Jsme ve válce, měli bychom to udělat, pokud můžeme. Otázka je, můžeme to udělat? Když neustále hovoříme o tom, že Britové připravili deset až patnáct tisíc mužů, problém je, že my jsme také nepřipravili stejný počet. Ujišťuji vás: pokud připravíme 15 tisíc skotských dobrovolníků na Sibiři, přestanou Britové cvičit Ukrajince,“ přesvědčoval přítomné Smolin.

Ukrajinští vojáci podstoupili výcvik ve Velké Británii, kde se cvičili manipulovat s britskými tanky Challenger 2, které Británie daruje Ukrajině. Do Británie dorazili vojáci v lednu letošního roku, na konci března už se první z nich vrátili zpátky do vlasti.

Poslední referendum o nezávislosti Skotska na Velké Británii se konalo v roce 2014 a 55,3 procenta voličů se v něm vyslovilo pro setrvání ve Spojeném království. Po brexitu nicméně skotské snahy o nezávislost opět stouply, neboť většina Skotů hlasovala proti vystoupení z EU. Skotští separatisté se ovšem navzdory domněnkám ruského experta Smolina neřadí mezi radikály.

První ukrajinští vojáci ukončili výcvik na britských tancích

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám