Hlavní obsah

Východ USA se opevňuje před hurikánem Isabel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Baterie, generátory, překližku a balenou vodu hromadně skupují obyvatelé východního pobřeží USA, k němuž se blíží hurikán Isabel. Jedna z nejsilnějších bouří posledních let nad pevninu dorazí zřejmě ve čtvrtek. Ze základny v Hampton Roads během úterka odplují i válečné lodě a ponorky, které by mocný vítr mohl rozbít o přístaviště.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Rychlost větru hurikánu sice poklesla z nedělního maxima 257 km/hod na nynějších 205 km/hod, ale je ale už jasné, že míří přesně k hustě obydlenému pobřeží. Pokud si Isabel udrží směr, udeří za dva dny na pevninu poblíž mysu Hatteras ve státě Severní Karolína. Podle meteorologů však může dorazit na pobřeží kdekoli mezi státy Severní Karolína a New Jersey.

Bouře, která si má udržet rychlost přes 200 km/hod, tak může postihnout milióny lidí ve velkoměstech jako Richmond, Washington, Baltimore a Filadelfie. Isabel je nyní 1190 kilometrů jihovýchodně od mysu Hatteras a míří k pobřeží rychlostí 13 kilometrů za hodinu.

Guvernér Virgínie povolal Národní gardu

Ve státě Virgínie guvernér Mark Warner v pondělí vyhlásil stav nouze již před příchodem hurikánu a uvedl do pohotovosti Národní gardu. Lidé nakupují zásoby jídla, vody a materiál na opevnění svých domovů. Hrozí také výpadky dodávek elektřiny, neboť kvůli bouři bude zřejmě nutné přerušit nebo omezit provoz jaderné elektrárny na jihovýchodě USA.

Armáda se před Isabel stahuje

Americké válečné námořnictvo oznámilo, že 40 lodí a ponorek ze základny v Hampton Roads ve Virgínii dnes odpluje na moře. Stejně tak námořnictvo i letectvo přesunou svá letadla z několika ohrožených leteckých základen na východním pobřeží.

Isabel je první velkým hurikánem, který ohrožuje tuto část východního pobřeží USA, od hurikánu Floyd, který si v září 1999 vyžádal 56 obětí.

Související témata:

Související články

Hurikán Claudette zabíjel

Hurikán Claudette, který se v úterý večer přehnal přes pobřeží amerického státu Texas, si vyžádal nejméně jeden lidský život. Zahynula 33letá žena, na kterou...

Tropická bouře Erika v hurikán nezesílila

Tropická bouře Erika se v sobotu tamního času přehnala na hranici mezi americkým Texasem a Mexikem. Obavy meteorologů se nevyplnily a Erika se v hurikán...

Na Bermudy se řítí hurikán Fabian

Život na Bermudách v Atlantském oceánu v pátek téměř utichl poté, co obyvatelé uskutečnili nutné přípravy na příchod hurikánu Fabian....

Výběr článků

Načítám