Hlavní obsah

Výbuchům v londýnském metru nešlo zabránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Bombovým útokům ze 7. července 2005, které si vyžádaly v londýnském metru 52 mrtvých a stovky zraněných, nešlo zabránit. Dospěly k tomu vládní i parlamentní vyšetřovací komise. Očistily tak zpravodajské služby z obvinění, že selhaly.

Článek

"Pravdou je, že žádná bezpečnostní služba na světě nemůže zajistit stoprocentní bezpečnost," uvedl labouristický poslanec Shahid Malik.

Podle komisí nešlo o selhání služeb při posuzování získaných informací, ale zpravodajským službám chyběly informace. Bomboví útočníci totiž použili velmi jednoduché nálože, přičemž návod k jejich výrobě je snadné najít na internetu. Skupinka teroristů nebyla napojena na žádnou mezinárodní síť.

Těsně před výbuchy byla dokonce o stupeň snížena hrozba teroristického útoku.

Bývalý poradce vládního výboru pro spojené zpravodajské služby Crispin Black ale je přesvědčen, že zpravodajské služby selhaly v případě Mohammada Sidiqua Khana, který byl hlavou čtyřčlenné buňky sebevrahů. Podle něj měly zareagovat, když se ukázalo, že vstoupil v kontakt se skupinou, která byla podezřívána z terorismu. "Jestliže nemají dost zpravodajců, mají použít uniformovaných policistů, aby mohlo dál pokračovat vyšetřování Khana, ve kterém nemusely být nutně angažovány zpravodajské špičky," sdělil v pořadu BBC Newsnight.

Parlamentní vyšetřovací výbor, který už svou zprávu ve čtvrtek zveřejnil,  však usoudil, že rozhodnutí bezpečnostních sil zastavit sledování jednoho z pachatelů teroristických útoků bylo s ohledem na omezené možnosti pochopitelné. Vyšetřovatelé se tehdy domnívali, že odjinud hrozí větší nebezpečí, a zaměřili pozornost na zdroje tohoto nového rizika.

Očekává se, že komise k navrhnou také opatření ke zvýšení bezpečnosti a k lepšímu informování veřejnosti o možných nebezpečích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám