Hlavní obsah

Vůdce KLDR zajel do zbrojních továren a dal pokyn zvýšit tempo. Jen týden po návštěvě Šojgua

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Na severokorejské poměry neobvyklou třídenní výpravu se vydal vůdce země Kim Čong-un. Zajel do všech velkých zbrojních továren v KLDR a dal jim pokyn, aby zvýšily tempo výroby. Stalo se tak jen týden poté, co zemi navštívil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, aby podle svých slov prohloubil obrannou spolupráci mezi oběma státy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Na této nedatované fotografii poskytnuté severokorejskou vládou střílí Kim Čong-un ze zbraně na své třídenní inspekci ve velkých muničních továrnách v KLDR

Článek

Severokorejský vůdce dal pokyn továrnám na výrobu raketových motorů, dělostřelectva a dalších zbraní, aby zvýšily kapacitu jako důležitou součást posílení obranných schopností země, uvedla v neděli podle agentury Reuters státní média.

Kimova inspekce začala ve čtvrtek 1. srpna a skončila v sobotu 3. srpna. Podle státní tiskové agentury KCNA byl v továrnách na výrobu motorů pro strategické střely s plochou dráhou letu, bezpilotních vzdušných prostředků či granátů. Zkontroloval také odpalovací zařízení, která se běžně používají k odpalování balistických střel.

„Jeho neobvyklé návštěvy v několika závodech na výrobu zbraní během několika dní přicházejí v době, kdy Pchjongjang tlačí na vývoj různých strategických a konvenčních zbraní a pořádá okázalé přehlídky řady zbrojních systémů,“ napsala Reuters.

Osamocené Rusko začíná být závislé na Severní Koreji, přiznala bezděčně kremelská propaganda

Válka na Ukrajině

KCNA zveřejnila také dvě nedatované fotografie, které mají pocházet právě ze zmíněné inspekce. Kim na nich střílí z různých typů útočných pušek na cíl, který je mimo záběr. Nezávislí novináři neměli na akci přístup, aktuálnost fotek proto nelze ověřit.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim na inspekci ve zbrojní továrně

Odborník na severokorejskou politickou strategii Čong Seong-čchang agentuře Reuters řekl, že Kim se pravděpodobně zaměřuje na modernizaci a technickou inovaci zbraní, která pomůže s vývozem zbraní do Ruska.

Spojené státy obvinily KLDR, že dodává Rusku zbraně pro jeho válku na Ukrajině. Rusko a Severní Korea to však popřely.

Rusko si vyžádalo další munici od Severní Koreje. Putin je zoufalý, míní Bílý dům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám