Hlavní obsah

Rusko si vyžádalo další munici od Severní Koreje. Putin je zoufalý, míní Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu využil svou nedávnou návštěvu Pchjongjangu, aby požádal o zvýšení dodávek severokorejských zbraní pro Ruskou federaci. S odvoláním na Bílý dům o tom informuje deník Financial Times (FT), který uvedl, že jde o reakci na fungující západní sankce.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Šojgu na archivním snímku

Článek

Mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost John Kirby novinářům ve Washingtonu řekl, že Šojgu přiletěl do Severní Koreje mimo jiné proto, aby se pokusil přesvědčit Pchjongjang, aby Moskvě prodával více munice.

„Naše informace naznačují, že Rusko usiluje o zvýšení vojenské spolupráce (se Severní Koreou), a to například prostřednictvím prodeje (severokorejské) dělostřelecké munice,“ uvedl Kirby, který dodal, že jakýkoli obchod se zbraněmi mezi oběma zeměmi by porušil řadu rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

„Je to další příklad toho, jak zoufalým se Putin stal, protože jeho válečná mašinérie je postižena sankcemi a kontrolami vývozu,“ pokračoval dále mluvčí Rady pro národní bezpečnost.

Ten dále uvedl, že Rusko k podmanění Ukrajiny používá obrovské množství zásob, kvůli čemuž musí sahat po zemích, jako je Severní Korea nebo Írán.

„Určitě se taky snažil oslovit Čínu, aby získal podporu pro svou válečnou mašinérii,“ uzavřel Kirby.

Výměnný obchod

Jak poznamenal list Financial Times, severokorejský vůdce Kim Čong-un se od začátku ruské plnohodnotné invaze na Ukrajinu uchází o přízeň ruského diktátora Putina, přičemž jeden druhému nabízí materiální a politickou podporu.

Rusko letos například zvýšilo dodávky obilí do Severní Koreje, která od uzavření hranic v roce 2020 v důsledku koronavirové pandemie trpí nedostatkem potravin.

Loni v listopadu navíc došlo k obnovení železničního obchodu mezi oběma zeměmi, a to v ruském Přímořském kraji, který se nachází na východě této největší země světa.

Návštěva Pchjongjangu

Šojgu během své cesty také předal Kimovi Putinův vzkaz, ve kterém ruský prezident poděkoval Severní Koreji za „neochvějnou podporu speciální vojenské operace“, tedy za podporu ruské plnohodnotné a nevyprovokované invaze na Ukrajinu.

Kim rovněž pozval ruského ministra obrany na osobní prohlídku rozsáhlé výstavy severokorejských zbraní, mezi které patřily například mezikontinentální balistické střely nebo úplně nové pozorovací a bojové drony.

Rusko tvrdě nutí Ukrajince na okupovaných územích přijmout ruské občanství

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám