Hlavní obsah

Vražda Lindhové - podezřelý dál ve vazbě, chybí přímý důkaz

DPA, ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Soud vyhověl žádosti prokurátorky a o týden prodloužil vyšetřovací vazbu uvalenou na hlavního podezřelého z vraždy švédské ministryně zahraničí Anny Lindhové, která byla pobodána minulý týden při nakupování v obchodním domě. Muži, jenž svou vinu popírá, však policie stále nesdělila obvinění.

Foto: Jana Slováková

Los Učitelos - kantoři hodonínské průmyslovky tančí na plese školy 2013.

Článek

Státní zástupkyně Agneta Blidbergová prohlásila, že podkladem pro žádost o uvalení vazby je "přiměřené podezření" ze spáchání trestního činu. To je podle švédského práva nejtěžší z několika stupňů podezření a může být kvůli němu uvalena vyšetřovací vazba nejvýše na jeden týden.

Výsledky DNA nebyly zveřejněny

Ačkoliv výsledky analýzy DNA kriminalisté nezveřejnili, experti se domnívají, že z nich policisté nezjistili žádný přímý důkaz o vině podezřelého. Vyšetřování se tak může podstatně zkomplikovat a není jisté, jestli policie do týdne získá nějaké další důkazy. V opačném případě by musel být podezřelý mladík propuštěn na svobodu. Forenzní analýza stop DNA na vražedném noži, která by mohla mnohé objasnit, může britským odborníkům z Birminghamu trvat i několik týdnů.

Švédská policie zajistila k vyšetření DNA vlasy a lupy z baseballové čepice zanechané na místě činu. Tyto vzorky nechala porovnat s DNA podezřelého.

Piety se zúčastnilo 1300 hostů

Ve stockholmském městském domě se konal pietní akt, kterého se zúčastnilo na 1300 hostů včetně politických špiček z celého světa. Pohřeb se uskuteční zítra v úzkém rodinném kruhu.

Tryzna se konala v hlavním sále stockholmské radnice, který je využíván také při udělování Nobelových cen. S projevem poté v radniční hale vystoupil švédský premiér Göran Persson, za evropské sociální demokraty pak promluvil řecký ministr zahraničí Jorgos Papandreu.

Za ČR Buzková a Kolář

Evropskou unii na  tryzně zastupoval předseda Evropské komise Romano Prodi, členské země unie jsou vesměs zastoupeny ministry zahraničí, tedy bývalými kolegy Lindhové. Za Česko se smutečního aktu účastnil náměstek ministra zahraničí Petr Kolář a ministryně školství Petra Buzková.

Reklama

Související témata:

Související články

Šokované Švédsko drtí smutek a tíseň

Vlajky na veřejných budovách na půl žerdi, improvizované pomníčky s květinami před budovami sídla vlády, ministerstva zahraničí a obchodního domu NK v centru...

Švédské referendum o euru ve stínu vraždy

Stín vraždy ministryně zahraničí bezpochyby ovlivňuje nedělní celonárodní referendum o zavedení evropské měny. Anna Lindhová byla totiž nejen nejoblíbenější...

Výběr článků

Načítám