Hlavní obsah

Volební nezdar SPD v nejlidnatější zemi pošramotil Scholze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nedělních volbách v Severním Porýní-Vestfálsku, nejlidnatější německé spolkové zemi, jasně zvítězila Křesťanskodemokratická unie (CDU). Podle předběžných konečných výsledků zveřejněných v pondělí ráno naopak sociální demokraté (SPD) kancléře Olafa Scholze (63) utrpěli drtivou porážku.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Friedrich Merz (vlevo) gratuluje Hendriku Wüstovi.

Článek

Konzervativci zemského premiéra Hendrika Wüsta (46) získali 35,7 procenta hlasů, čímž si v porovnání s rokem 2017 polepšili o téměř tři procentní body.

SPD pod taktovkou Thomase Kutschatého (53) dosáhla na 26,7 procenta, což se rovná ztrátě více než čtyř procentních bodů a nejhoršímu výsledku v historii.

Pronikavý posun zaznamenali Zelení, jimž odevzdalo hlasy 18,2 procenta voličů, takřka trojnásobek proti poslednímu rozhodování u uren.

Mocenská výměna v Sársku, premiérkou sociální demokratka

Zahraniční

Navzdory úspěchu CDU však její dosavadní regionální koalice s liberály z FDP ztratí většinu v zemském sněmu, neboť FDP klesla o více než polovinu na pouhých 5,9 procenta. Zelení tak budou mít rozhodující vliv na sestavení nové vlády. Německá média se zmiňují o možném spojenectví CDU se Zelenými, ale také o možném pokusu SPD o dohodu se Zelenými a FDP.

Do zemského parlamentu v Düsseldorfu pronikla i protestní Alternativa pro Německo (AfD), která se těsně přehoupla přes pětiprocentní hranici. Volební účast dosáhla historického minima 55,5 procenta.

CDU se znovu učí slavit triumfy

„Úspěch v Severním Porýní-Vestfálsku významně vzpruží CDU na spolkové úrovni, kde se po rozlučce s dlouholetou kancléřkou Angelou Merkelovou (67) teprve pod kormidlem Friedricha Merze (66) sžívá s realitou opozičních lavic,“ hodnotil list Frankfurter Rundschau.

V Adenauerově domě, berlínské centrále CDU, se podle televize ARD nejprve musí naučit znovu slavit. „Dvojí úspěch CDU – po Šlesvicku-Holštýnsku nyní také Severní Porýní-Vestfálsko – se rovná balzám i pro obrozující se spolkovou CDU. Vítězství v Düsseldorfu se však očekávalo. Wüst naděje splnil, a tím získal i nemálo pro Merze,“ komentovala ARD.

Vládnou minikancléři
V Severním Porýní-Vestfálsku může volit 13 milionů občanů, pětina všech voličů v Německu.
Dlouhá desetiletí je hlavně kvůli průmyslovému Porúří baštou SPD. Přezdívá se mu i malá Spolková republika.
Premiér je svým způsobem „minikancléř“.

Web Focus.de vyzvedl roli Wüsta, jenž převzal úřad teprve loni v říjnu po vynuceném odchodu svého předchůdce Armina Lascheta (61).

„Pro přímočarost a pragmatičnost si získal tento právník, otec roční dcery a vášnivý myslivec, značnou oblibu. Stává se nositelem naděje pro celou CDU. Mohl by dokonce kandidovat proti Scholzovi v roce 2025,“ napsal.

Scholz: Německo má historickou povinnost pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině

Naopak Kutschaty se těžce přepočítal, když zcela vsadil na kancléře, ačkoli Scholz se potýká s nesouhlasem veřejnosti kvůli přístupu k válce na Ukrajině. „Scholz na Rýně,“ psal v titulku minulý týden časopis Der Spiegel.

„SPD nicméně spoléhala na kancléře jako na tahouna, který měl málo známého Kutschatého zpopularizovat. Tato riskantní strategie ji zradila,“ uvedla televize ZDF.

Reklama

Výběr článků

Načítám