Hlavní obsah

Mocenská výměna v Sársku, premiérkou sociální demokratka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Křesťanskodemokratickou unii Německa (CDU) skončily nedělní zemské volby v Sársku totálním výpraskem. Vítězem se stala se ziskem 43,5 procenta hlasů sociální demokracie. CDU získala 28,5 procenta hlasů. Pro srovnání, před pěti lety vyhrála se ziskem 40,7 procenta. V Sársku nastane po více než dvaceti letech mocenská výměna, připomíná server týdeníku Focus.

Foto: Pool, Reuters

Lídryně SPD Anke Rehlingerová a budoucí premiérka Sárska

Článek

V zemském sněmu zůstává protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), kterou podpořilo 5,7 procenta voličů. Naopak postkomunistická Levice parlament opouští. Strana získala 2,6 procenta, ve volbách tak proti roku 2017 ztratila přes deset procentních bodů.

Před branami sárského parlamentu zůstali Zelení (4,995 procenta) a také liberální svobodní demokraté FDP (4,8 procenta).

Německo se letos zbaví závislosti na ruském uhlí a možná ropě, uvedl ministr

Válka na Ukrajině

V 51členném zemském sněmu bude SPD mít 29 křesel, což znamená pohodlnou absolutní většinu. CDU získala 19 mandátů a AfD tři.

V Sársku, kde mohlo hlasovat 750 tisíc lidí, činila volební účast 61,4 procenta. Před pěti lety to bylo 69,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám