Hlavní obsah

Bukurešťská devítka včetně Česka žádá o posílení východního křídla NATO

• Aktualizováno

Devět zemí NATO ze střední a východní Evropy ve společném prohlášení přijatém ve Varšavě volá po zvýšeném nasazení Aliance na jejím východním křídle, řekl ve středu podle agentury Reuters poradce polského prezidenta Marcin Przydacz. Deklarace přijatá lídry takzvané bukurešťské devítky (B9), kam patří i Česko, označuje Rusko za největší hrozbu pro bezpečnost spojenců a slibuje další podporu Ukrajiny s cílem obnovit její mezinárodně uznávané hranice.

Foto: Reuters

Schůzka Joea Bidena s představiteli států B9 ve Varšavě včetně Petra Fialy

Článek

„Rusko je nejvýznamnější a přímou hrozbou pro bezpečnost spojenců,“ píše se v prohlášení premiérů a prezidentů Bulharska, Česka, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska. „Spojenci jsou odhodláni… posílit spojeneckou vojenskou přítomnost v našich zemích,“ pokračuje text.

„Všichni spojenci se shodli, že by se vzájemně podporovali v případě ohrožení,“ řekl novinářům zahraničněpolitický poradce polského prezidenta Andrzeje Dudy, který deklaraci prezentoval po jednání lídrů B9 s americkým prezidentem Joem Bidenem. Biden předtím spojence ujistil, že považuje princip kolektivní obrany NATO za „posvátný závazek“.

Ohledně poskytnutí stíhaček Ukrajině Duda podle Reuters řekl, že na tom by se nejprve museli shodnout spojenci. Pokud by takové rozhodnutí bylo schváleno, Polsko by podle prezidenta nejprve poskytlo stíhačky MiG.

Pavel: Putinův výklad událostí na Ukrajině je odtržený od reality

Domácí

NATO v posledních letech trvale posiluje své aktivity na východním křídle Aliance v reakci na anexi poloostrova Krym a další kroky Ruska. Po loňské invazi na Ukrajinu se spojenci dohodli na vytvoření čtyř nových bojových skupin v zemích B9 a na posledním summitu lídři NATO přišli s plánem zvětšit všechny tyto útvary až na 5000 lidí.

Společně s americkým prezidentem Bidenem se jednání ve Varšavě zúčastnil také generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Ten apeloval na pokračování vojenské podpory Ukrajiny.

Stoltenberg varuje: Výhra Ruska by povzbudila Čínu k útoku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám