Hlavní obsah

Vloni bylo na Zemi nejtepleji za posledních 135 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský rok byl dosud nejteplejším rokem na Zemi zaznamenaným od začátku měření v roce 1880. Oznámily to v pátek ve svých samostatných zprávách americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a Národní úřad pro ovzduší a oceány (NOAA).

Rok 2014 byl nejteplejším za posledních 135 let

 
Článek

Podle NOAA dosáhla loni průměrná teplota 14,6 stupně Celsia, což je o 0,7 stupně více, než činil průměr ve 20. století. Národní úřad pro ovzduší a oceány rovněž uvedl, že minulý měsíc se stal dosud nejteplejším prosincem. Úřad podle svých statistik zaznamenal loni takový rekord celkem šest měsíců.

Předchozí absolutní roční rekordy padly v roce 2005 a 2010. Devět nejteplejších roků bylo přitom zaznamenáno od začátku tohoto století, poznamenala agentura Reuters. BBC uvedla, že 14 z patnácti nejteplejších roků spadá do nového století.

Foto: NASA

Mapa Země zachycující odchylky teploty od dlouhodobého průměru, cv oranžových oblastech bylo teploty nejvíce nad průměrem.

„Je to poslední v sérii teplých let, v sérii teplých dekád,” řekl podle BBC ředitel Goddardova institutu pro Kosmická studia NASA Gavin Schmidt. „Zatímco hodnocení jednotlivých let může být ovlivněno chaotickým počasím, dlouhodobé trendy ukazují na klimatické změny, za nimiž jsou emise skleníkových plynů z lidské činnosti,” dodal.

Od roku 1880 průměr teploty na zemském povrchu podle NASA vzrostl o 0,8 stupně Celsia, což je vývoj, k němuž výrazně přispěly zvýšené emise oxidu uhličitého a dalších škodlivin, které do atmosféry vypouštějí lidé.

Foto: Nacho Cubero, Reuters

Vyschlá zem u přehrady Jaguary v Brazílii

NASA a NOAA spravují dvě ze tří sítí pro měření globální teploty, třetí má britská meteorologická služba. Data všech využívá Světová meteorologická organizace, která vyzdvihla některé loňské anomálie. V září dopadlo na Balkán dvakrát více srážen než obvykle a na Turecko čtyřikrát. Na marocké město Guelmen dopadlo během čtyř dnů tolik srážek, kolik jindy za rok. V Japonsku byly v srpnu rekordní srážky, naopak dlouhá sucha postihla západ USA, některé oblasti Číny a Střední a  Jižní Ameriky.

Tropických bouří bylo 72, což je méně než průměr z let 1981 až 2010 činící 89.

Reklama

Výběr článků

Načítám