Hlavní obsah

Vítejte v klubu, přátelé, vzkázalo Česko Maďarům po jejich zařazení mezi země nepřátelské Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na lehčí notu zabrnkalo ve čtvrtek české ministerstvo zahraničí reakcí na zprávu o zařazení Maďarska na seznam Rusku nepřátelských zemí. „Vítejte v klubu, milí přátelé!“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na svém Twitteru.

Foto: Novinky

Nepřátelské státy Ruska

Článek

„Rusko zařadilo Maďarsko na svůj seznam nikoli přátelských zemí. Vítejte v klubu, milí přátelé! Jsme připraveni se s vámi podělit o naše know-how, neboť jsme jedním ze dvou nejdéle sloužících členů,“ reagoval na Twitteru šéf české diplomacie.

Dopsání Maďarska do seznamu tzv. nepřátelských zemí potvrdil ruský velvyslanec v Budapešti Jevgenij Stanislavov. „Maďarsko schvaluje protiruské sankce,“ odůvodnil tento krok ruský diplomat.

Lipavský ve své reakci narážel na to, že Česko spolu se Spojenými státy figurovalo na seznamu „nikoli přátelských zemí“ jako první.

Rusko označilo ČR za nepřátelskou zemi v květnu 2021 kvůli kauze týkající se výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, po které Praha vyhostila ruské diplomaty.

V roce 2022 Rusko seznam rozšířilo na 48 zemí poté, co tyto státy zpřísnily protiruské sankce po zahájení invaze na Ukrajinu. Na seznamu jsou státy G7, Evropská unie jako celek a dále Ukrajina, Černá Hora, Švýcarsko, Albánie, Andorra, Island, Lichtenštejnsko, Monako, Norsko, San Marino, Severní Makedonie, Mikronésie, Nový Zéland, Singapur či Tchaj-wan.

Maďarsko jako členský stát však dosud nebylo na seznamu uvedeno výslovně. Premiér Viktor Orbán je kvůli udržování blízkých vztahů s Ruskem i po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu dlouhodobě terčem ostré kritiky ze strany svých spojenců z Evropské unie a NATO. Vystupuje proti sankcím EU proti Moskvě a také se staví proti dodávkám zbraní Ukrajině.

Orbánova taktika nevyšla, Moskva zařadila Maďarsko k nepřátelským zemím

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám