Hlavní obsah

Vietnamští veterináři hospitalizováni s podezřením na ptačí chřipku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HO ČI MINOVO MĚSTO

Dva vietnamští veterináři, kteří testovali drůbež, byli ve čtvrtek večer odpoledne hospitalizováni s podezřením na ptačí chřipku v Ho Či Minově městě. Lékař z nemocnice specializované na tropické choroby v telefonu bez dalších podrobností uvedl, že byli přijati dokonce tři pacienti.

Foto: Pavel Stejskal

Návštěvníky do Jeseníku přiveze parní vlak Vincenz Priessnitz

Článek

Světová zdravotnická organizace WHO již ve čtvrtek vyjádřila obavy, že při potřebné masové likvidaci chovů drůbeže nejsou uplatňována ani ta nejzákladnější bezpečnostní opatření. Lidé mnohdy nemají ani rukavice nebo ochranné brýle. WHO varovala, že by se mohla potřebná akce obrátit ve svůj opak, protože by se mohla při likvidaci nakažených chovů nemoc rozšířit mezi lidi, zvláště když se na likvidaci podílejí i lidé bez odborných znalostí. 

"Snaží se odstranit množství zvířat, což je také žádané, ale pokud se přitom vystavují viru, mohlo by to zmařit požadovaný účel," prohlásila mluvčí WHO Maria Chengová.

Drůbež v současné době likviduje 15 000 lidí, i když odborníci z WHO tvrdí, že by bylo lépe, když by to dělalo jen 6000 adekvátně zaškolených lidí pod vedením veterinářů.

Svědci uvedli, že například v pátek v poledne dvacet dělníků spalovalo drůbež v provincii Ling An bez použití jakýchkoliv ochranných pomůcek. Někteří z mužů byli bosí a jiní měli jen sandály. Žádný neměl ochranný oděv, jen pár jich mělo tenké pláštěnky, místo chirurgických roušek měli před ústy jen látkové šátky používané při smogovém poplachu.

Muži strkali vždy šest až deset živých kuřat do pytlů od krmiva, které pak házeli do otevřeného ohně. Zápach byl podle svědků nesnesitelný.

Vietnam přitom neoznámil masové vybíjení drůbeže, jak bylo doporučeno, řekl jen, že bude vybíjet drůbež v postižených oblastech, což ovšem odborníci nepovažují za dostatečné vzhledem k závažnosti choroby. Nařídil však vybití drůbeže v Hanoji. Podobně chce také postupovat Indonésie.

Čína může být zasažena více

Jak dnes řekl zástupce WHO v Pekingu Roy Wadia, nelze vyloučit, že v Číně se ptačí chřipka rozšířila více, než tvrí úřady. Nakažena může být drůbež v drobných hospodářstvích, kde chřipka nemusela být rozpoznána.

Čínské úřady potvrdily výskyt nebezpečného viru H5N1 v provinciích Chu-pej a Chu-nan. Také informovaly o podezření na rozšíření chřipky v provinciích An-chuej a Kuang-tung a v Šanghaji, kde se již začala přijímat karanténní opatření. Nemocí ale údajně nebyli zasaženi lidé.

Ptačí chřipka je mimořádně nebezpečná

Nizozemský spoluobjevitel viru SARS Albert Ostrehaus přitom uvedl ve Vídni, že ptačí chřipka je mnohem nebezpečnější chorobou. SARS podle něj nebyl tak nakažlivý. Pokud by virus ptačí chřipky zmutoval a přenášel se z člověka na člověka, pandemie by se nedala zastavit. Současně upozornil, že v posledních letech největší nebezpečí představují právě mutace zvířecích patogenů.

V Thajsku, které zvolilo radikálnější postup, bylo nakonec upuštěno od zabíjení bojových kohoutů a papoušků chovaných doma. Místo toho se musí ptáci podrobit vyšetření.

V metropoli Bangkoku budou podrobně zkoumáni holubi ve městě. Veterináři je hodlají podle thajské agentury TNA pochytat pomocí rýže napuštěné alkoholem, kvůli kterému budou mít potíže vzlétnout. Existuje podezření, že nákazu šíří divocí ptáci.

Thajsko také oznámilo, že se nákaza poprvé objevila nedaleko turistického letoviska Phuket. Jižní oblasti Thajska přitom byly doposud ptačí chřipky ušetřeny.

Singapur, který se nachází v krizové oblasti, ale zatím nezaznamenal ptačí chřipku ani u drůbeže, zahájil preventivní likvidaci vran. Ty jsou podezřelé z přenášení infekce, protože se živí mrtvými ptáky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám