Hlavní obsah

Veterináři zakázali dovoz drůbeže a ptáků z Asie

Právo, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do Česka se od pondělka nesmí dovážet drůbež z Thajska, kde se nedávno vyskytla ptačí chřipka. Zákaz dovozu drůbeže spolu s dalšími ptáky vydala Státní veterinární správa ČR. "Tento preventivní krok jsme učinili proto, abychom sladili náš postup s postupem Evropské komise," řekl v úterý Právu mluvčí SVS Josef Duben.

Foto: Jiří Cysař

Vrškamýk vstup

Článek

Dovozy z Thajska byly velmi malé, protože i před zákazem musely splňovat přísné veterinární podmínky, dodal mluvčí. Ke včerejšku pak veterináři rozšířili zákaz dovozů i na další asijské země: Pákistán, Vietnam, Indonésii, Kambodžu, Japonsko, Tchaj-wan, Jižní Koreu, Laos a Hongkong. V obdobném rozsahu omezily podle Dubna dovoz také země EU.

Zákaz platí do odvolání a týká se dovozu a tranzitu všech ptáků, tedy exotických, okrasných i volně žijících, domácí drůbeže, pštrosů a importu z nich vyrobených tepelně neopracovaných živočišných produktů. Opatření se vztahuje i na dovoz a tranzit násadových a konzumních vajec a drůbežího masa, pocházejícího ze zvířat poražených po 1. lednu 2004. V Česku nebyla podle Dubna ptačí chřipka dosud nikdy zjištěna. Je nebezpečná hlavně pro drůbež, jejím chovatelům přináší obrovské ztráty. Člověk onemocní jen výjimečně a taktéž výjimečně toto onemocnění končí jeho smrtí.

Poslední velký výskyt této nemoci byl zaznamenán v Hongkongu na konci 90. let, kdy zemřelo několik lidí a bylo nutné zlikvidovat velké množství drůbeže. V Evropě se objevilo několik ohnisek v zimě 2002 v severní Itálii a loni zjara v Nizozemsku, Belgii a v některých přilehlých spolkových zemích Německa. V Nizozemsku tehdy zemřel jeden člověk, veterinární lékař, který se podílel na likvidaci nákazy.

Reklama

Související články

Proti ptačí chřipce jako proti SARS

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) označily epidemii ptačí chřipky za "vážnou světovou hrozbu pro lidské...

Výběr článků

Načítám