Hlavní obsah

Vídeň popřela vyšetřování proti íránskému prezidentovi

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rakouské ministerstvo spravedlnosti v e středu ve Vídni popřelo zprávy, že probíhá vyšetřování proti nově zvolenému íránskému prezidentovi Mahmúdovi Ahmadí Nežádovi kvůli vražednému útoku proti třem kurdským politikům ve Vídni v červenci roku 1989, na němž se měl údajně podílet (Právo o atentátu informovalo v pátek 1. července jako vůbec první na světě).

Článek

Ministerstvo tak reagovalo na úterní prohlášení bezpečnostního mluvčího poslanců Zelených Petera Pilze, že má informace, z nichž vyplývá, že Nežád je "velmi silně podezřelý" ze spoluúčasti na útoku a že rakouské úřady obnovily šetření zmíněných vražd.

Prý tak učinily poté, co Pilz předal tajné policii své tehdejší záznamy a informace, které podle něj mohou znát jen osoby zapletené do případu. Ministerstvo jen přiznalo, že se šetří, zda Pilzem uváděný svědek vůbec existuje.

Pilz totiž na úterní tiskové konferenci prohlásil, že má výpověď jednoho íránského svědka, který uprchl do Paříže a který řekl, že Nežád patřil ke tříčlennému "operačnímu komandu". Měl pachatelům činu předat zbraně. Pilz i toto svědectví předal příslušným rakouským místům a dále sdělil, že podezřelí pachatelé tehdy nejdříve zmizeli na íránské ambasádě ve Vídni a krátce nato po masivním íránském tlaku na rakouskou vládu vycestovali ze země.

Pilz v reakci na středeční prohlášení ministerstva řekl, že rakouský velvyslanec v Teheránu Michael Stigelbauer byl ještě v úterý večer povolán na íránské ministerstvo zahraničí a že vídeňské dementi znamená, že se Rakousko podřídilo tlaku zvenčí. Rakouské ministerstvo zahraničí velvyslancovo předvolání potvrdilo a řeklo k němu, že byl požádán, aby vysvětlil psaní rakouského tisku a zprávy o íránském prezidentovi.

Mluvčí teheránského ministerstva zahraničí je citován větou, že "by bylo lepší, kdyby rakouští úředníci mysleli na dobré vztahy mezi oběma státy a nebyli nástrojem v rukou těch, kteří chtějí vyvolávat napětí". Generální ředitel íránského ministerstva zahraničí Rahím Pur obvinil vídeňskou vládu z šíření protiíránské propagandy a žádal vysvětlení, jak celá kampaň vznikla. Írán označil tvrzení o Ahmadí Nežádově minulosti za kampaň, která má prezidenta očernit.

Ahmadí Nežád byl již minulý týden v USA obviněn, že jako revoluční gardista se podílel v roce 1979 na vzetí amerických rukojmích v Teheránu. [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám