Hlavní obsah

Příštím íránským prezidentem ultrakonzervativec Ahmadínedžád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Novým íránským prezidentem bude ultrakonzervativec a dosavadní teheránský starosta Mahmúd Ahmadínedžád. V pátečním druhém kole voleb porazil umírněného duchovního Alího Akbara Hášemího Rafsandžáního. Spojené státy výsledky voleb přijaly skepticky. Podle agentury AFP by nový prezident mohl zásadně změnit tvář země a její vztahy se Západem.

Článek

"Výsledek voleb v Íránu nepřinesl nic, co by měnilo náš pohled na Írán jako na zemi, která zaostává za prosazováním svobody a demokracie v regionu, zejména v Iráku, Afghánistánu a Libanonu," prohlásila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Joanne Mooreová. Washington, který zařadil Írán mezi země "osy zla", pochybuje o tom, že se "íránský režim bude zabývat legitimními aspiracemi vlastního lidu a obavami mezinárodního společenství", podotkla mluvčí.

Íránské ministerstvo vnitra sdělilo, že Ahmadínedžád má před dokončením sčítání hlasovacích lístků přes 61 procent hlasů. Podle něj Rafsandžání nemůže Ahmadínedžáda předstihnout. Rafsandžáního poradci už předtím porážku svého kandidáta uznali.

Úspěch avízovaného boje proti korupci

Dosavadního teheránského starostu volili ti, jež Ahmadínedžád oslovil sliby, že bude bojovat proti korupci a že spravedlivě rozdělí zisky z ropy. "Ahmadínedžád je jako tsunami," řekl o něm jeden jeho spolupracovník.

Rafsandžáního podporovali podle odborníků studenti, duchovní, inteligence a proreformní politické strany. "Je to konec," řekl jeden z Rafsandžáního nejbližších spolupracovníků.

Islámská republika by se nyní mohla vydat na cestu radikalizace. Ahmadínedžád propaguje přísnou úctu k islámským hodnotám a neústupnost vůči Západu v době, kdy se od Teheránu očekávají záruky, že nebude vyrábět jaderné zbraně.

Ahmadínedžádovi početní kritici říkají, že z teheránských kulturních středisek nadělal modlitebny a že zavedl oddělené výtahy pro muže a ženy.

Rafsandžání, který utrpěl nejvážnější porážku ve své dlouhé politické kariéře, hodlal uchovat výsledky liberalizace z období vlády odstupujícího prezidenta Mohammada Chátamího, pokročit v naléhavých hospodářských reformách a obnovit vztahy s USA.

Nástup v srpnu

Ahmadínedžád nastoupí do úřadu v srpnu, ale nejdřív jeho vítězství musí potvrdit právní experti z Rady dohlížitelů. Je veteránem speciální jednotky Revolučních gard a jako teheránský starosta pracuje za učitelský plat. Kampaň postavil na obhajobě islámu. "Neměli jsme revoluci, abychom tu měli demokracii," říkal kromě jiného.

Ze sedmi kandidátů, kteří se o úřad prezidenta ucházeli v prvním kole 17. června, je považován ze nejkonzervativnějšího. Předvolební průzkumy v Íránu neexistují, avšak Ahmadínedžádovi nikdo velké šance nedával. V kampani měl jako starosta metropole velký prostor ve sdělovacích prostředcích. Oslovil starší lidi, chudé občany a válečné veterány, protože kromě jiného slíbil spravedlivé rozdělení příjmů z ropy.

Svět íránské volby sledoval pozorně a mimo jiné se zajímal o ochotu kandidátů zlepšit vztah k Západu. Ahmadínedžád se dal slyšet, že vztahy Íránu k USA nejsou klíčem k řešení íránských problémů. "Musíme si zvolit odvážnou vládu, která bude oddána boží straně," řekl politik, který zahajuje tiskové konference dlouhým čtením z koránu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám