Hlavní obsah

Vezměte si toho maniaka k sobě. Za vzkaz na hrobě Putinových rodičů dostala Ruska podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvouletým podmíněným odnětím svobody potrestal ve čtvrtek petrohradský soud 60letou Rusku, která nechala na hrobě rodičů ruského prezidenta Vladimira Putina vzkaz, v němž je poprosila, aby si syna „vzali k sobě“.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

V krátkém dopise podle webu Rádia Svobodná Evropa nazvala Irina Cybaněvová ruského prezidenta maniakem, zrůdou a vrahem.

„Rodiče maniaka, vezměte si ho k sobě, přichází od něho tolik bolesti a trápení, celý svět se modlí za jeho smrt. Smrt Putinovi, vychovali jste zrůdu a vraha,“ stálo ve vzkazu, který se na hrobě objevil loni 6. října, den před Putinovými narozeninami.

Trump odmítl nazvat Putina válečným zločincem. Je mazaný, míní

Zahraniční

Policie důchodkyni podle webu nedlouho poté předvolala k výslechu. Podle webu ji udal pracovník ostrahy hřbitova. Bývalá inženýrka vypověděla, že k činu ji dohnal strach, který u ní vyvolalo sledování zpráv o potenciálním použití jaderných zbraní.

Úřady ji nakonec obvinily z hanobení hrobu motivovaného údajnou politickou nenávistí. Za to je v Rusku až pět let vězení, Cybaněvová vyvázla s dvouletou podmínkou, i když prokurátor žádal o rok víc.

Poznámka pro syna

Důchodkyně nebyla loni jediná, kdo nechal na hrobě Putinových rodičů vzkaz. Několik dní předtím, než se tam vydala, se na hrobě objevil dopis stylizovaný jako školní poznámka.

„Drazí rodiče, váš syn se chová ostudně! Vynechává hodiny dějepisu, hádá se se sousedy ve vedlejší lavici a vyhrožuje, že vyhodí celou školu do vzduchu. Ukázněte ho,“ stálo v něm.

Vedle Putina seděl na tribuně Zajcev. S nacisty nebojoval, zato potlačoval pražské jaro

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám