Hlavní obsah

Věděli jsme, že nefungují. Německá ministryně uznala, že některé zbraně dodané na Ukrajinu byl šrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková připustila, že její země v minulosti dodala Ukrajině i zastaralé nebo nefunkční zbraně. To je teď podle ní jedním z důvodů, proč Berlín dosud nepředal Kyjevu rakety s plochou dráhou letu Taurus, o které Ukrajinci tolik usilují.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková

Článek

Baerbocková to řekla v rozhovoru pro americkou televizní stanici CNN. „Jestliže jen slibujete a nesplníte to, anebo dokonce dodáváte něco, co nefunguje, pak to nepomůže,“ přiznala ministryně.

Potvrdila, že některé německé zbraňové systémy jsou už staršího data a že „jsme od samého počátku věděli, že řádně nefungují“. Snaha vyhnout se takovým problémům do budoucna je podle Baerbockové jedním z důvodů, proč se Německo zatím zdráhá dodat ukrajinským silám rakety Taurus.

„Nedokážu říct, kdy taurusy předáme. Jsou příliš složité a musíme vyjasnit všechny detaily, jak budou fungovat, kdo je bude řídit. Chápu, že Ukrajina má málo času, ale když něco poskytneme, mělo by to fungovat,“ řekla dále německá ministryně.

Ukrajina odmítla převzít deset německých leopardů

Evropa

Baerbocková reagovala na otázku týkající se stížností ukrajinské strany, která například nedávno odmítla převzít od Německa deset tanků Leopard 1A5. Šlo o stroje, které prý vyžadují generální opravu nebo alespoň náhradní díly, kterými Kyjev nedisponuje.

„Žádná únava z Ukrajiny“

Baerbocková v interview pro CNN také ujistila, že v německé veřejnosti nepanuje „únava z podpory Ukrajiny“, přestože SRN čelí některým ekonomickým potížím.

„Jsme demokratická země, takže každý má svůj vlastní pohled na věci ve světě,“ řekla ministryně. Drtivá většina Němců a Evropanů podle ní od začátku plně chápe, že to, co se stalo Ukrajincům, by se mohlo stát také jim.

„V takových časech musíte učinit správné rozhodnutí - podpořit Ukrajinu, podpořit mír. Musíte ale lidem vysvětlit, proč to musíme dělat. A musíte také pracovat s dalšími sociálními programy, abyste čelili negativním dopadům na normální lidi, normální rodiny. O to se snažíme,“ dodala Baerbocková.

Na co proboha čeká? Dodávky taurusů na Ukrajinu brzdí už jen Scholz, stěžují si v Berlíně

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám