Hlavní obsah

Ve vzduchu jen 70 sekund. Rusové čím dál víc používají bomby ze sovětské éry, hůř se sestřelují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské síly čím dál častěji k útokům na Ukrajině používají bomby ze sovětských časů. Podle listu The New York Times (NYT) jsou obtížnějším cílem pro protivzdušnou obranu, protože jsou ve vzduchu jen 70 sekund i méně.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Kráter po výbuchu ruské bomby v Saltivce

Článek

Ukrajinská města a vesnice nejen kolem fronty čelí neustálému bombardování a ostřelování. Balistické střely a útočné drony se ukrajinské protivzdušné obraně daří likvidovat, minulý týden ohlásila i zničení šest nadzvukových střel Kinžal.

Nyní ale podle listu začínají Ukrajince více ohrožovat starší letecké bomby, které ruské síly používají. Ukazují se totiž být obtížnějším cílem pro protivzdušnou obranu než moderní zbraně.

Nemají vlastní pohon jako střely s plochou dráhou letu a nezůstávají tak dlouho ve vzduchu jako drony. Letí dolů jen 70 sekund nebo méně a pro ukrajinskou protivzdušnou obranu je mnohem těžší je sledovat, vysvětluje NYT.

Masivní údery Rusko vyčerpávají, tenčí se mu zásoby řízených střel, tvrdí britská rozvědka

Zahraniční
Foto: Profimedia.cz

Hypersonická raketa Ch-47M2 Kinžal

Rusové ale také některé bomby vylepšili navigačními systémy s křidélky, které staromódní zbraně povyšují na úroveň plachtící bomby. Shazují je z letounů Su-34 a Su-35 ještě nad okupovaným územím. Nálože ale pak pokračují i déle než 30 kilometrů a zasahují cíle za frontovou linií.

„Tohle je evoluce ve vzdušné válce,“ řekl Denys Smažnyj, důstojník ukrajinského letectva.

„Nejdřív to zkusili se střelami s plochou dráhou letu a my jsme jim je sestřelili. Pak vytáhli drony a my jsme je zase sestřelili. Prostě neustále hledají způsob, jak nás zasáhnout, a my hledáme způsob, jak je zastavit,“ dodal.

List také popisuje konkrétní případ ze začátku května, kdy nedaleko fronty u řeky Dněpr dopadla 500kilogramová „upravená“ bomba. Pro místní mladou ženu Marynu Ivanovovou výbuchy už nejsou ničím neobvyklým, ale tento byl podle jejího svědectví mnohem děsivější.

„Měla jsem pocit, že to spadlo přímo na nás,“ popsala.

O několik minut později slyšela křik, a tak seběhla k přístavišti. Tam našla svého bratra v tratolišti krve a vedle něj snoubence, který při výbuchu přišel o část obličeje. Oba byli mrtví.

Výdobytek ruské techniky. Střela z polského lesa měla hlavici z betonu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám