Hlavní obsah

Ve Fallúdži Američané na čas zastavili boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/WASHINGTON

V řadě iráckých měst v pátek pokračují ozbrojené střety, nejistá je situace ve Fallúdži, kde Američané v poledne jednostranně pozastavili vojenskou operaci. Podplukovník Byrne však tvrdí, že po devadesátiminutové přestávce boje pokračují, naopak generál Mark Kimmitt uvádí podle Reuters, že příměří trvá, což potvrdila také televize CNN.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Slávek se si může rozkoší tlamu vyvrátit

Článek

Koalice ve Fallúdži pozastavila ofenzívu, aby obyvatelé mohli pohřbít mrtvé a pomoci raněným. Americký podplukovník Brennan Byrne prohlásil, že to nenazývá příměřím. Popřel také, že by koaliční jednotky vyjednávaly se zástupci města: "Zastavili jsme boje na 90 minut, nyní v nich pokračujeme."

Americký generál Mark Kimmitt ale tvrdil, že příměří trvá. Civilní správce Iráku Paul Bremer řekl, že koalice dočasně dodrží jednostranné příměří, ale nekomentoval informaci televize Al-Džazíra, podle níž měl klid zbraní trvat 24 hodin.  Kimmitt to popřel. "Žádné příměří jsme s povstalci nedohodli," řekl agentuře AFP, podle které z města po stovkách odcházejí civilisté, ulice jsou prázdné a pohybují se na nich jen iráčtí ozbrojenci.

Boje v dalších městech

V Karbale se bojuje přesto, že jsou zde v sobotu očekávány tisíce islámských poutníků, kteří si chtějí připomenout smrt imáma Husajna. Koaliční správa oznámila, že poutníkům nemůže zajistit bezpečnost. 

Patnáct Iráčanů a šest íránských poutníků přišlo v noci o život v bojích mezi vojáky a šíity v iráckém městě Karbalá a okolí. Podle agentury AFP jsou mezi mrtvými tři členové Sadrových milicí.

Úspěchem koalice je znovudobytí města Kút. Toto východoirácké město střeží ukrajinská posádka, která se před dvěma dny po bojích se Sadrovými milicemi stáhla. V centru města jsou dnes Američané a podle svědků zaútočili na tamní Sadrovo sídlo, kde se ukrýval, než se přemístil do Nadžáfu.

Bojuje se také v dalším jihoiráckém městě Díváníja. Tamní pozice střeží španělští vojáci, kteří dnes oznámili tři raněné, z nichž jeden je ve vážném stavu.

Japonsko nestáhne vojáky z Iráku

Japonsko nestáhne své vojáky z Iráku. V pátek tak na podmínky únosců reagoval japonský premiér Džuničiró Koizumi. Povstalci z neznámé skupiny Brigáda mudžáhidů přitom hrozí, že v tom případě upálí tři ve čtvrtek unesené Japonce. Ultimátum vyprší v neděli.

Japonský premiér Džuničiró Koizumi ve svém prohlášení odmítl stáhnout japonské vojáky z Iráku, nicméně uvedl, že zajištění bezpečnosti rukojmích je nyní tím nejdůležitějším úkolem.

"Rozhodneme se... až dostaneme přesné informace," uvedl hlavní tajemník vlády Jasuo Fukuda na tiskové konferenci v Tokiu. "Nyní není žádný důvod stáhnout se." S tím však nesouhlasí rodiny postižených i část japonské veřejnosti.

Unesení Korejci jsou na svobodě

Iráčtí povstalci už ve čtvrtek propustili zbylých sedm Jihokorejců, které zajali západně od Bagdádu. Jedna žena jim už dříve unikla. Jak v Soulu uvedlo ministerstvo zahraničních věcí, zadržení patřili ke skupině křesťanských pastorů, kteří odjeli do Iráku 5. dubna.

V rukou iráckých ozbrojenců nadále zůstávají kromě Japonců jeden Arab z východního Jeruzaléma, Kanaďan a zřejmě také jeden Brit, který je pohřešován.

Unesenými jsou Nabíl Razúk a Fadi Ihsan Fadel. Razúkův strýc trval na tom, že jeho synovec je občanem Izraele a že pracoval v Iráku pro americkou humanitární organizaci. Podle strýce je Razúk křesťan a jeho manželka Češka. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí prohlásil, že záležitost zatím řeší USA: "Nejsme odpovědni jednat o propuštění lidí, kteří nejsou našimi občany a jež jsme do Iráku neposlali."

Kanadské ministerstvo zahraničí Fadela identifikovalo jako Kanaďana arabského původu, i když se o něm v původních zprávách hovořilo jako o občanovi východního Jeruzaléma.

Powel: Irák není Vietnam

Americká armáda uvedla, že v Iráku od středy přišla o dalších šest vojáků, pět příslušníků amerických sil bylo zabito při akcích ve středu a ve čtvrtek. Ve čtvrtek svým poraněním podlehl také jeden voják, který byl zraněn 4. dubna při bombovém útoku v severoiráckém Mosulu.

Přestože sami vojáci hovoří, že tvrdost bojů ve městě je srovnatelná s Vietnamem a demokratický senátor Ted Kennedy začátkem týdně označil Irák za Bushův Vietnam, podobná srovnání v noci na pátek opět odmítl americký ministr zahraničí Colin Powell: "Srovnávat současnou situaci v Iráku s někdejší válkou ve Vietnamu je nepřesné a kazí to dobrou práci, která byla v Iráku vykonána. Vietnam leží v jiné části světa a válčilo se v něm v odlišné historické době. Spíše než takovými srovnáními se musíme zabývat situací, která panuje teď."

Válka ve Vietnamu si v letech 1961 až 1975 vyžádala smrt 58 000 Američanů. Počet vojáků , kteří od začátku války proti režimu Saddáma Husajna zahynuli při bojových akcích, činí 449.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané odřízli iráckou Fallúdžu

Příslušníci americké námořní pěchoty v pondělí zablokovali všechny silnice vedoucí do středoiráckého města Fallúdža. Přerušili tak i spojení Bagdádu...

Výběr článků

Načítám