Hlavní obsah

Američané odřízli iráckou Fallúdžu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FALLÚDŽA

Příslušníci americké námořní pěchoty v pondělí zablokovali všechny silnice vedoucí do středoiráckého města Fallúdža. Přerušili tak i spojení Bagdádu s jordánským Ammánem. Izolace města souvisí s pátráním po lidech, kteří minulou středu ve města zaútočili čtyři americké obchodníky, jejichž ohořelá a zohavená těla pověsili na most.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

"Město je obklíčeno, je to rozsáhlá operace, náš zájem je jasný, pátráme po vinících. Chceme je dostat ," sdělil americký poručík James Vanzant, který ale uvedl, že americké armáda zatím do města nevstoupila.  

Podle svědků však zasáhly střely z amerického vrtulníku brzy ráno obytnou čtvrť a zabily pět lidí. Hava al-Džolán pro CNN uvedl, že na severu města bylo zabito pět lidí a patnáct zraněno při náletu námořní pěchoty. V jiné části města u jednoho z přechodů mariňáci zasáhli dvě auta - osobní a nákladní. Dva Iráčané při tom byli zabiti.

Do města mohou vjíždět a z něj vyjíždět pouze automobily, které mají poznávací značku města Fallúdža.

Američané už na konci minulého týdne avizovali akci Vigilant Resolve, která by odhalila pachatele útoku. I islámští duchovní odsoudili jednání davu, ne samotný útok, ale následné zohavení mrtvol.

V Iráku probíhají boje v Basře a v Baghdádu, kde se bouří radikální šíité (celý článek)

Související témata:

Související články

Při útocích v Iráku pět mrtvých

Irák má za sebou další krvavý den. Čtyři civilisté, včetně 13leté dívky, v sobotu zahynuli při minometném útoku rebelů v severoiráckém Mosulu. Další Iráčan...

Výběr článků

Načítám