Hlavní obsah

V Záporožské jaderné elektrárně odpojili poslední ze šesti reaktorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině byl v neděli v 03:41 tamějšího času odpojen poslední ze šesti reaktorů. Oznámila to v neděli ukrajinská společnost Enerhoatom.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

Provoz elektrárny byl podle ranního sdělení společnosti zcela zastaven. Připravuje se ochlazení reaktoru a jeho odstavení.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v sobotu upozornila, že situace v elektrárně je kvůli přerušeným dodávkám elektřiny do zařízení mimořádně riziková.

Server deníku Ukrajinska pravda v neděli napsal, že elektrárna byla znovu napojena na elektrickou síť. Elektrárna několik dní pracovala jako ostrov – vyráběla elektřinu jenom pro chlazení posledního z fungujících reaktorů. Jednu linii elektrického vedení se podařilo v sobotu večer obnovit, což umožnilo odstávku posledního reaktoru.

V Záporožské jaderné elektrárně si hrajeme s ohněm, varoval šéf MAAE

Zahraniční

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi apeluje na obě znepřátelené strany, aby se v okolí jaderného zařízení co nejrychleji zřídila ochranná zóna a zastavilo se její ostřelování. Z něho se obě strany vzájemně obviňují.

„Naléhavě vyzývám, aby ostřelování v celé oblasti okamžitě ustalo,“ řekl Grossi. „Tato situace je neudržitelná a čím dál riskantnější,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám