Hlavní obsah

V USA zemřel 80letý pacient, který žil 101 dní s umělým srdcem

Novinky, ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOUISVILLE

Pouhý den před 80. narozeninami zemřel na klinice v Louisville v americkém státě Kentucky Keith Blakeley, kterému bylo začátkem roku voperováno umělé srdce. Příčinou skonu bylo selhání několika důležitých tělesných orgánů, nikoli vadná funkce mechanického srdce, sdělili pacientovi lékaři.

Foto: Zuzana Halušková

Žáci 9. třídy německé základní školy v Markersbachu při návštěvě Pražského hradu.

Článek

Blakeleymu byl umělý srdeční sval AbioCor implantován 7. ledna, operace trvala šest hodin. Následujících 101 dní fungoval mechanický orgán naprosto bezchybně.

Smrt s umělým srdcem nesouvisela

Blakeley patřil mezi zhruba deseti dosavadními příjemci umělého srdce k nejstarším, zdůraznil viceprezident společnosti Abiomed Ed Berger. Orgán velký zhruba jako grapefruit je zamýšlen pro osoby, jejichž vlastní srdce již není naprosto s to plnit svou funkci a u nichž je 70procentní předpoklad, že by bez zásahu do měsíce zemřeli.

Blakeleyho dcera Patsy Petitová agentuře AP sdělila, že zdravotní stav otce se po operaci průběžně zlepšoval, dokud před týdnem nedošlo k prudkému zvratu, z něhož se již jeho organismus nevzpamatoval. Nebylo to však v souvislosti s umělým srdcem, zdůraznila.

Nyní je naživu pouze jediný příjemce mechanického srdce, který podstoupil operaci 24. února v texaském Houstonu. Jeho totožnost však lékaři nesdělili.

Umělé srdce poprvé i v České republice

Umělé srdce tento týden poprvé použili i lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. Pod vedením zkušeného transplantéra Jana Pirka bylo sedmapadesátiletému pacientovi s multiorgánovým selháním voperováno umělé srdce.

Tým z pražského IKEM mechanické srdce použil jako vůbec první v zemích východní Evropy. Pacient čekal a čeká dále na transplantaci srdce. Použití umělého srdce nemocného zachránilo, jeho stav totiž začínal být kritický. Jeho vlastní srdce téměř nepracovalo.

Most k transplantaci

"Mechanické srdce je most k transplantaci srdce pro ty, kteří by se jinak darovaného orgánu nedočkali," řekl právu profesor Pirk. "Umělé srdíčko má umístěné na břiše a byla to velmi náročná operace," dodal profesor Pirk.

Lékaři propojili umělé srdce pacienta s jeho vlastním. Mechanické teď pracuje za biologické. Funkce všech pacientových orgánů se po operaci dostaly do normálu a on tak může čekat na srdce od dárce. Až ho dostane, lékaři spolu s jeho původním srdcem odpojí i umělé.

Mechanické srdce slouží jako most k transplantaci pro pacienty, kteří mají přívlastek "urgentní". Nemocný na něm může být několik hodin, pokud se dárce najde rychle, nebo i dlouhé měsíce. Ve světě je znám případ, kdy umělé srdce udrželo pacienta při životě 550 dní.

Pojišťovny zákrok hradí

Umělé srdce má pacient na břiše a je propojeno na jeho srdce. Zařízení má dvě části: vlastní podpůrnou část, která je určena k jednomu použití a jejíž cena je kolem 2 miliónů korun, a pohonnou a řídící jednotku v ceně 3 miliónů korun, která je použitelná opakovaně.

Operaci zaplatila Vojenská zdravotní pojišťovna, ale i s ostatními pojišťovnami, včetně VZP, je dohodnuto, že z prostředků zdravotního pojištění bude hrazen spotřební materiál k jednomu použití pro dvě česká centra zabývající se transplantacemi srdcí.

Šance pro kritické pacienty

V současné době čeká v České republice na transplantace různých orgánů asi 1000 lidí, z toho na srdce asi 30. V důsledku katastrofálního nedostatku dárců ale podle lékařů ročně zemře zhruba deset pacientů, protože se darovaného srdce nedočkají. Díky možnosti využití umělého srdce teď mají tito kritičtí pacienti šanci, že se darovaného srdce dožijí.

IKEM ve své historii provedl už 495 transplantací srdce. Všichni ti, kteří s novým srdcem žijí, by se měli letos na podzim společně setkat. Dokonce mají i vlastní kapelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám