Hlavní obsah

V USA se objevil první případ nemoci šílených krav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/CHICAGO

Vůbec první případ hovězího dobytka nakaženého smrtící nemocí šílených krav, tzv. BSE, byl potvrzen ve Spojených státech. Podle ministerstva zemědělství USA byl případ nákazy zjištěn ve státě Washington.

Foto: Josef Zajíc

Pivovárek MORAVA. 27.1.2014. Sládek Martin Gajdáček vysvětluje první fázi vaření.

Článek

"Kráva holštýnského plemene ze státu Washington byla testována jako pravděpodobně pozitivní na BSE, která je všeobecně známá jako nemoc šílených krav," řekla na tiskové konferenci novinářům ministryně zemědělství Ann Venemanová.

"I když riziko pro lidské zdraví je minimální, přijmeme všechny nezbytné kroky," dodala Venemanová s tím, že tkáň nemocné krávy byla převezena do laboratoře ve Velké Británii k dalším potvrzujícím testům. Ty mohou trvat tři až pět dní.

Farma, z níž nakažená kráva pocházela, byla mezitím dána do karantény a ministerstvo zemědělství přislíbilo, že bude denně informovat média, jak se případ vyvíjí. "Zdůraznila bych, že vzhledem k dostupným informacím nemá incident žádnou spojitost s terorismem," prohlásila Venemanová.

Cena akcií McDonald's jde dolů

Jakoukoli spojitost s farmou, na níž se případ BSE vyskytl, dnes v ranních hodinách vyloučil největší řetězec rychlého občerstvení na světě, společnost McDonald's. "Dotyčný masný producent není žádným způsobem ve spojení s řetězcem dodavatelů společnosti McDonald's," prohlásila mluvčí společnosti Lisa Howardová. Akcie McDonald's zaznamenaly pokles, jakmile ministerstvo zemědělství první případ BSE v USA potvrdilo.

BSE, která decimovala stáda hovězího dobytka v Evropě v 90. letech minulého století, se zatím USA vyhýbala, o to víc se ale američtí farmáři jejího objevení obávali. Zjištění nákazy nemocí šílených krav, u níž se vědci domnívají, že u lidí způsobuje Creutzfeldt-Jakobovu chorobu, může znamenat pro chovatele dobytka miliardové ztráty.

V květnu letošního roku potvrdila první případ nákazy BSE Kanada. Většina zemí okamžitě zareagovala preventivním zastavením dovozu kanadského hovězího masa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám