Hlavní obsah

V USA propustili vězněnou novinářku, prozradí zdroj informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Reportérka amerického listu New York Times Judith Millerová byla ve čtvrtek propuštěna po 86 dnech z vazby na svobodu. Je ochotna vypovídat o svých zdrojích v případu nezákonně zveřejněné totožnosti agentky Ústřední zpravodajské služby CIA . V pátek bude vypovídat před velkou porotou.

Článek

Millerová, která strávila 86 dnů ve vazební věznici v Alexandrii ve Virginii, po svém propuštění uvedla: "Je dobré být na svobodě. Opouštím dnes věznici, protože  můj zdroj mě nyní dobrovolně a osobně zprostil slibu týkajícího se utajení  našeho rozhovoru."

Svůj zdroj však nadále neprozradila. Do svého vystoupení před velkou porotou totiž nemíní o případu nic říkat.

Millerovou zprostil mlčelivosti Cheneyho muž

Že nemusí dodržovat utajení, volal do věznice Millerové 19. září šéf kanceláře viceprezidenta Richarda Cheneyho Lewis ´Scooter´ Libby.  CNN to sdělil Libbyho právní zástupce Joseph Tate. Libby podle něj také potvrdil, že o případu Plameové několikrát hovořil s několika reportéry včetně Millerové a Matta Coopera z týdeníku Time.

Millerová je spolu Mattem Cooperem vyšetřována v souvislosti s vyzrazením  jména agentky CIA Valerie Plameové, manželky bývalého amerického  velvyslance v Iráku Josepha Wilsona. Ten veřejně kritizoval vládu  George Bushe za to, že nepravdivě informovala o snahách režimu  Saddáma Husajna získat v Nigeru obohacený uran.

Stopy vedou do Bílého domu

Cooper se vězení vyhnul tím, že se rozhodl o svých zdrojích vypovídat. Časopis Time uvedl, že Cooper za svůj zdroj označil nejbližšího poradce prezidenta George Bushe Karla Rovea. Doplnil, že osobou, která mu totožnost agentky potvrdila, byl Libby. I podle Wilsona mohl za vyzrazením jména jeho ženy stát Rove, který to však odmítá.

Jako první v roce 2003 jméno agentky s odkazem na vysoce postavené vládní zdroje ve svém sloupku zveřejnil komentátor Robert Novak. Paradoxem je, že Judith Millerová nikdy nepsala o Plameové a Wilsonovi. Právě proto odmítla uvést své zdroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám