Hlavní obsah

V Rusku už tisknou potravinové lístky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská federace začala v Tulské oblasti tisknout potravinové lístky na příděl. Svědčí o tom video zveřejněné na ruském kanálu Telegram Dvach. Místní úřady tvrdí, že tato opatření jsou „plánovaná“ a stanovená ruskými zákony. Zda chtějí Rusové zavést přídělový systém jako za dob Sovětského svazu, však není jasné.

Foto: Anton Heraščenko/Twitter

V Tulské oblasti zřejmě plánují přídělový systém

Článek

Do tiskárny v Tule dorazila objednávka tisku. Kupony jsou vytištěny na masné výrobky, mléčné výrobky, rybí výrobky a sůl.

V místním tisku Tulskaja Press se píše, že práce na tisku kontrolních a potravinových kupónů jsou „plánované“.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu Tulské oblasti provádí práce na aktualizaci dokumentů o zásobování obyvatelstva potravinářskými a nepotravinářskými výrobky. Tyto práce jsou stanoveny platnými právními předpisy a jsou naplánovány,“ uvádí se ve stanovisku.

Západní sankce decimují ruskou ekonomiku

Ekonomika

Co je myšleno oněmi „nepotravinovými“ produkty, není v tuto chvíli jasné. Místní média žádné další podrobnosti neuvádějí. Pouze poznamenávají, že zakázka, kterou tiskárna obdržela, je „neobvyklá“.

Video z tiskárny sdílel na sociálních sítích i poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. „Jde o pokus vypořádat se s nedostatkem základního zboží,“ soudí.

Přídělový systém, takzvaná racionalizace, je administrativní opatření, které každému obyvateli určuje, kolik si smí koupit základních potřeb. Využívá se v dobách nouze, typicky za války.

Některé centralizované plánované ekonomiky jej ale zavedly kvůli nedostatku potravin i v době míru. V 70. a 80. letech tak učinily Severní Korea a Čína, v 80. letech Rumunsko za Ceausescovy vlády a od roku 1962 do současnosti Kuba.

Chybějí muži. Rusko kvůli válce zavádí plánované hospodářství

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Přídělový systém

Výběr článků

Načítám