Hlavní obsah

V Paříži demonstrovaly stovky policistů kvůli olympiádě. Hrozí, že jim poznamená dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky policistů demonstrovaly ve středu v Paříži proti záměru ministra vnitra Géralda Darmanina neudělovat strážcům pořádku během nadcházejících letních olympijských her ve francouzské metropoli žádné dovolené. Olympiáda se koná od 26. července do 11. srpna.

V Paříži demonstrovaly stovky policistů kvůli olympiáděVideo: Reuters

 
Článek

Darmanin už v prosinci oznámil, že v době konání olympiády 26. července až 11. srpna bude nutné zajistit bezpečnost ve městě, a že státní zaměstnanci tedy budou muset být k dispozici. Kromě toho si budou moci v době od poloviny června do poloviny září – ovšem mimo termín olympiády – vybrat maximálně dva týdny volna.

Proti tomu podle serveru FranceInfo ostře protestují policejní odbory, podle nichž si policisté, kteří mají dohlížet na bezpečnost tak velké sportovní události, zaslouží lepší pracovní podmínky. Kromě možnosti vybrat si dovolenou ve zvoleném termínu požadují také finanční bonus 1500 eur (36 900 Kč) a doprovodná sociální opatření, například v zajištění péče o nezaopatřené děti.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Policisté trpí. Co je to za obraz Francie? stojí na transparentu účastníků středeční demonstrace v Paříži.

„Jestliže ministr (vnitra) zapomíná na policisty, jsou letní olympijské hry 2024 ohroženy. A když jsou policisté unavení, je společnost v nebezpečí,“ zdůraznily odbory.

Rusové a Bělorusové budou moci soutěžit na olympiádě v Paříži, ale pod neutrální vlajkou

Evropa

„Je to první varovný výstřel,“ pohrozili dále policisté s tím, že další protest se má uskutečnit 18. ledna.

Pro Francii je nadcházející olympiáda jednou z letošních národních priorit. Prezident Emmanuel Macron v pondělí zahájil odpočítávání posledních 200 dní zbývajících do začátku her.

„Bude to za 200 dní a teď to začíná,“ ohlásil ve videu na síti X Macron s boxerskými rukavicemi přes rameno a trochou potu ve tváři.

Pařížské hotely před olympiádou vyrukovaly do boje proti štěnicím

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám