Hlavní obsah

Rusové a Bělorusové budou moci soutěžit na olympiádě v Paříži, ale pod neutrální vlajkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lausanne

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) umožní ruským a běloruským reprezentantům startovat na olympijských hrách v roce 2024 v Paříži se statusem neutrálních sportovců.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Olympijské kruhy před Eiffelovou věží v Paříži

Článek

Účastnit se soutěží pod pěti kruhy budou smět coby jednotlivci v případě, že splní kvalifikační kritéria a další podmínky, oznámili v pátek zástupci MOV.

Podle MOV se zatím do soutěží kvalifikovalo jedenáct „neutrálních“ sportovců, osm z Ruska a tři z Běloruska. Sportovci, kteří mají vazby na vojenské či policejní složky, by měli zůstat vyloučeni. Startovat na OH nesmějí ani týmy z obou zemí.

Pro připuštění jednotlivců jako neutrálních sportovců se navzdory pokračujícímu válečnému konfliktu na Ukrajině vyslovili v tomto týdnu na 12. olympijském summitu v Lausanne zástupci mezinárodních federací a národních olympijských výborů.

MOV požádali, aby v této otázce rozhodl co nejrychleji.

Letní olympijské hry proběhnou ve francouzské metropoli od 26. července do 11. srpna 2024. Očekává se účast asi 11 000 sportovců z celého světa.

Britská vláda vyzvala olympijské sponzory, aby zatlačili na MOV ohledně Rusů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám