Hlavní obsah

V nemocnici Šifá byla no-go zóna. U vstupu do sklepa, popsal lékař, který v ní pracoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza
Aktualizováno

Nejmenovaný britský lékař, který působil v nemocnici Šifá v Gaze před třemi lety, poskytl stanici France24 rozhovor, kde naznačuje, že nemocnice byla využívána teroristy z hnutí Hamás. Podle jeho výpovědi se v nemocnici nacházela no-go zóna. Navštěvovali ji „pochybně vypadající“ lidé, kteří nebyli součástí zdravotnického personálu. Doplnil, že v nemocnici tehdy vládla silná atmosféra strachu z Hamásu.

Izraelská armáda zveřejnila záběry ukazující tunel Hamásu v nemocnici Šifá.Video: síť X/IDF

 
Článek

Britský lékař v Gaze a na Západním břehu Jordánu působil několik měsíců před třemi lety a pobýval i v nemocnici Šifá. Reportérku stanice France24 Irris Maklerovou zkontaktoval před několika dny, aby poreferoval o svých zkušenostech z působení v této nemocnici. Novinářka rozhovor nahrála a poskytla ho stanici.

Doplnila, že doktor nechtěl uvést své jméno z obavy o své kolegy, kteří v Gaze dosud působí.

„Když jsem tam začal pracovat, bylo mi řečeno, že je v nemocnici určitá část, ke které se nemohu přiblížit, jinak by mi hrozilo zastřelení,“ uvedl s tím, že ve zmiňované části se měl nacházet vstup do sklepa nemocnice.

Vchod do tunelu Hamásu v nemocnici Aš-Šifá. Izraelská armáda zveřejnila video

Blízký a Střední východ

„Nevysvětlili mi proč, ale viděl jsem, jak do té části pravidelně přicházely a odcházely pochybně vypadající osoby, které nevypadaly jako členové zdravotnického personálu,“ řekl lékař s tím, že se po celou dobu držel daných instrukcí a do místa raději nevstupoval.

Na otázku reportérky, zda mohly existovat i jiné důvody pro zákaz vstupu než pohyb teroristů, odpověděl, že byl kromě tohoto místa všude v nemocnici vítán a všechen personál se k němu jinak choval přátelsky.

Podobným tónem jako o no-go zóně mluvil také o teroristickém hnutí Hamás, lidé podle něj měli už tehdy opravdu strach: „Ani nedokážu popsat, jak velká atmosféra kolektivní paranoie v té nemocnici byla.“

Podle reportérky France24 se lékař domnívá, že personál nemocnice má aktuálně pravděpodobně mnohem větší strach z Hamásu než z možného izraelského ostřelování.

Rozhovor v neděli na sociální síti X sdílel mluvčí izraelské vlády Eylon Levy, který dodal, že „doktoři v Gaze nemohou svobodně projevit svůj názor, i když nesympatizují s Hamásem“.

WHO: V nemocnici zůstává přes 300 lidí

Izraelská armáda nemocnici Šifá v posledních dnech obklíčila, jelikož se pod ní má nacházet rozsáhlý tunelový komplex, který ke svým aktivitám využívá Hamás.

Jedním z důvodů, proč Izrael do nemocnice vstoupil, bylo podle premiéra Benjamina Netanjahua i to, že měl silné indicie, že by tam mohla být alespoň část rukojmích unesených při brutálním útoku Hamásu ze 7. října.

Žádní se přímo v nemocnici ale nenašli. Poblíž však vojáci objevili těla dvou rukojmích, 65leté Jehudit Weissové a 19leté desátnice Noy Marcianové.

Do nemocnice v Gaze jsme šli i kvůli rukojmím, řekl Netanjahu. Zatím nacházejí jen jejich těla

Blízký a Střední východ

Z nemocnice Šifá byla v sobotu evakuována většina pacientů a zdravotnického personálu. Evakuováni byli také civilisté, kteří zde hledali útočiště. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO), která po sobotní návštěvě nemocnice Šifá jejími zástupci místo označila za „zónu smrti“, zde zůstává 25 členů zdravotnického personálu a 259 pacientů.

V neděli Palestinský červený kříž evakuoval z nemocnice 31 předčasně narozených dětí, a to ve spolupráci s WHO a Úřadem OSN pro koordinaci humanitárních otázek, uvedla agentura Reuters. Děti byly převezeny na jih Pásma Gazy, kde se má připravovat jejich transfer do nemocnice v Rafáhu, který se nachází v Egyptě u hranic s Gazou.

WHO má také pracovat na urychlené evakuaci zbývajících pacientů v následujících dnech, většina nemocnic na jihu Gazy je však přeplněná. Organizace také uvedla, že nemocnice trpí kritickým nedostatkem zásobování včetně jídla, vody či léků.

Podle izraelské armády bylo ale nemocnici poskytnuto veškeré nutné vybavení.

„Nemocnice Šifá v Gaze nyní má palivo, inkubátory, dětskou stravu, léky, jídlo i vodu. Toto rozhodně nebylo poskytnuto Hamásem, vládnoucí autoritou v Gaze, ale Izraelem,“ doplnily Izraelské obranné síly na síti X.

Evakuace nemocnice v Gaze? Nic takového jsme nenařídili, uvedl Izrael

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám