Hlavní obsah

V květnu čekáme novou ruskou ofenzivu. Potřebujeme pomoc hned teď, varoval Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očekává, že Rusko koncem května nebo začátkem června spustí proti jeho zemi novou rozsáhlou ofenzivu. Žádá proto západní země, především Spojené státy, o okamžitou vojenskou pomoc.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj tak učinil v rozhovoru pro americkou televizní stanici CBS, který se uskutečnil v jedné vybombardované budově na blíže neupřesněném místě na východě Ukrajiny. „Sdílíme všechny informace s našimi partnery a tvrdíme, že Rusko připravuje protiofenzivní akce. Může to být konec května nebo červen,“ uvedl.

Podle Zelenského se ukrajinské armádě během uplynulé zimy dařilo odolávat tlaku ruských sil, Ukrajina ale podle něj naléhavě potřebuje další pomoc. „Situaci jsme stabilizovali, jak jen to bylo možné. Je to lepší než před dvěma nebo třemi měsíci, kdy jsme měli velký nedostatek dělostřelecké munice, různých druhů zbraní,“ řekl prezident.

„Nevíme, co bude zítra“

„Potřebujeme ale pomoc s přípravou brigád, které budou muset bojovat za naši zemi, zejména během protiofenzivních akcí, které se Rusko chystá zahájit,“ dodal Zelenskyj s tím, že Ukrajina v opačném případě nebude schopna se bránit další masivní ruské operaci. „Potřebujeme pomoc, teď hned,“ zdůraznil.

Rusové podle Zelenského obvykle útočí na vesnice dělostřelectvem, ničí je a pak se je snaží obsadit. „Nevíme, co bude zítra. Proto se musíme připravovat,“ uvedl.

Rusko masivně udeřilo na ukrajinskou energetiku. V Polsku startovaly stíhačky

Válka na Ukrajině

Zelenskyj současně varoval před dalšími možnými expanzivními plány ruského prezidenta Vladimira Putina. „Jsme pro něj satelitem Ruské federace. V tuto chvíli jsme to my, pak Kazachstán, pobaltské státy a poté Polsko a Německo. Nejméně polovina Německa,“ zdůraznil s tím, že ruské rakety mohou zasáhnout kterékoli místo v Evropě.

„Tato agrese a Putinova armáda mohou přijít do Evropy a pak občané Spojených států, vojáci Spojených států, budou muset Evropu chránit, protože jsou členy NATO,“ upozornil dále ukrajinský prezident.

Zelenskyj ocenil, že USA poskytují jeho zemi mnohostrannou podporu. „Ale Spojené státy válku nemají. Válka se může přenést do Evropy a pak i do USA. Do Evropy velmi rychle,“ dodal prezident s tím, že Kyjev potřebuje více amerických protiletadlových systémů Patriot americké výroby a více dělostřelectva.

Zelenskyj poskytl interview CBS v době, kdy ruské jednotky na východě Ukrajiny zvyšují svůj tlak. Těžké boje se vedou hlavně v oblasti Bachmutu a Avdijivky, uvedl ukrajinský generální štáb ve čtvrteční situační zprávě.

Na Krymu se zřítilo do moře ruské vojenské letadlo

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám