Hlavní obsah

V kavkazském Nalčiku se opět střílelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NALČIK

V severokavkazském Nalčiku se v úterý opět střílelo. Policie a příslušníci bezpečnostních sil při speciální operaci zabili jednoho muže a další dva zadrželi. Ve třech obvodech pátrali po teroristech, kteří ve čtvrtek na město zaútočili. Místní televize vyzvala obyvatele města, aby raději nevycházeli ven a školy žádaly rodiče, aby si vyzvedli děti a odvedli je domů.

Článek

Ruské úřady tvrdí, že útok v Nalčiku nemají na svědomí čečenští separatisté, ale militantní vyznavače islámu z města, kteří se snaží v praxi prosadit zásady radikálního směru tohoto náboženství.

Internetová stránka blízká čečenskému teroristovi Šamilu Basajevovi v pondělí uvedla, že se Basajev k útoku přihlásil, zajišťoval prý ale pouze obecné řízení operace. [celý článek]

Policie v úterý zastřelila muže, který spolu s dalšími dvěma kladl odpor při kontrole dokladů. Zbylí dva byli zadrženi při pokusu utéci. Bezpečnostní složky do akce nasadili obrněná vozidla. Policisté prohledávali byty lidí, kteří byli zapojeni do útoku, nebo byli podezříváni z vazeb na útočníky.

Plán zmocnit se letounu

List Izvěstija zveřejnil v úterý jeden z možných plánů teroristů. Ti se měli pokusit na letišti zmocnit vojenského letounu a zřejmě jej použít k dalšímu útoku. Tuto možnost potvrzuje fakt, že zaútočili na letiště. Plány letiště jim poskytl jeden ze zaměstnanců. Do rukou bezpečnostních služeb se také dostalo video z Basajevova archivu, které pořídil na letecké show.

Možný plán teroristů, ze kterého by plynulo, že Basajev míní kráčet v stopách bin Ládina a použít letadla k teroristickým útoků, se však teprve musí prošetřit.

Ve čtvrtek 150 až tři sta ozbrojených mužů zaútočilo v Nalčiku v Kabardinsko- balkarské republice na ruské úřady a sídla armády i policie. Zabito bylo podle oficiálních údajů 12 civilistů, 33 milicionářů a několik desítek teroristů. [celý článek]

Reklama

Související články

Putin nařídil blokádu napadeného Nalčiku

Ruský prezident Vladimír Putin nařídil blokádu severokavkazského Nalčiku, na který ve čtvrtek zaútočili čečenští bojovníci. Putin chce, aby žádný z ozbrojenců...

Výběr článků

Načítám