Hlavní obsah

Ukrajina zlikvidovala Rusům na Krymu systém protivzdušné obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina v noci na čtvrtek zničila ruský systém protivzdušné obrany nedaleko města Jevpatorija v západní části Ruskem okupovaného Krymu. Speciální operaci provedly tajná služba SBU a vojenské námořnictvo.

Jeden ze čtvrtečních výbuchů západně od krymské JevpatorijeVideo: Telegram Krymskij Větěr

 
Článek

List Ukrajinska pravda, který se odvolává na zdroje SBU, upřesnil, že šlo o protiletadlový systém S-400 Triumf. Drony nejprve zničily jeho radary a antény, načež dvě střely s plochou dráhou letu Neptun zasáhly odpalovací zařízení.

Ministerstvo obrany v Moskvě informovalo, že ruská protivzdušná obrana ve čtvrtek ráno sestřelila nad Krymem jedenáct ukrajinských bezpilotních letounů. Podle ukrajinských médií byly v Jevpatoriji hlášeny výbuchy a sloup dýmu. Nedaleko města je vojenské letiště Saki, na které už Kyjev v minulosti útočil.

Telegramový kanál Krymský vítr upřesnil, že obyvatelé Jevpatorije slyšeli západně od města zatím nejsilnější výbuch v 05:40 místního času (04:40 SELČ). Zveřejnil také video, na němž na obzoru stoupá sloup hustého kouře, nejspíš od požáru. Čtyři výbuchy byly také slyšet v Sevastopolu.

Zápis do historie. Ukrajinci se radují z unikátního zásahu ruské ponorky

Válka na Ukrajině

Mluvčí Jižního operačního velitelství ukrajinských sil Natalja Humenjuková uvedla, že obranné síly „pracují na nepřátelských cílech“.

Foto: Telegram Krymskij Větěr

Nahrávky jednoho z výbuchů se objevily na sociálních sítích

„Koncentrace vojenských zařízení, přítomnost letiště v blízkosti – to vše naznačuje, že akce běží naprosto plánovaně. Cíle jsou legitimní, cíle jsou vojenské,“ zdůraznila Humenjuková.

Okupační úřady Jevpatorije a Krymu zatím výbuchy nekomentovaly. Ve čtvrtek ráno pouze oznámily, že byla opět „dočasně přerušena“ doprava na Krymském mostě.

Ruské ministerstvo obrany později oznámilo, že ve čtvrtek ve vodách Černého moře hlídková loď Sergej Kotov palbou zničila pět ukrajinských námořních dronů, které na ruskou loď útočily.

Ruské ministerstvo obrany také ohlásilo, že protivzdušná obrana během noci na čtvrtek zneškodnila čtyři ukrajinské drony nad Brjanskou oblastí. Zničení dalších dvou dronů oznámil gubernátor Belgorodské oblasti Alexandr Bogomaz. Obě ruské oblasti sousedí s Ukrajinou.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na čtvrtek sestřelila 17 z 22 útočících ruských dronů. Nálety si vyžádaly oběti a raněné, uvedlo ukrajinské velení.

Tvrzení obou znesvářených stran nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajinci v Sevastopolu zasáhli dvě plavidla. Rusové tam měli loď a ponorku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám