Hlavní obsah

V JAR odsoudili Krejčířovu expřítelkyni za pomoc s plánem útěku

Bývalá přítelkyně Čecha Radovana Krejčíře byla v Jihoafrické republice odsouzena za to, že Krejčířovi pomáhala s přípravou neúspěšného plánu na útěk z vězení. Soud jí uložil 24měsíční trest - nebo zaplatit pokutu 80 tisíc randů (109 tisíc korun), napsal v úterý jihoafrický web timeslive.co.za.

Foto: repro, Novinky

Radovan Krejčíř u soudu v JAR

Článek

Čtyřicetiletá Marissa Christopherová byla zadržena v roce 2016, když byla za vězněným Krejčířem na návštěvě. Podle obžaloby se pokusila uplatit pracovníky věznice a do Krejčířovy cely propašovala telefony. Odsouzena byla mimo jiné i za nelegální držení zbraní a munice.

Během obhajoby Christopherová uvedla, že s Krejčířem v době jeho zatčení udržovala milostný poměr. „Dále vypověděla, že Krejčíř, který si odpykává 35letý trest za pokus o vraždu a únos, ji během návštěv informoval o svém plánu utéci. Chtěl, aby uprchla s ním a aby mu pomohla skrýt se před úřady,” prohlásila mluvčí jihoafrického Národního vyšetřovacího úřadu (NPA).

Krejčířova vila se neprodala ani za 28 milionů korun

Domácí

Krejčíř, který začal být na přelomu tisíciletí stíhán v ČR kvůli hospodářské trestné činnosti, uprchl z Česka před policejním vyšetřováním v roce 2005. V JAR žije od roku 2007, za mřížemi je od listopadu 2013. Kromě trestu za únos a pokus o vraždu čelí v JAR také obvinění z několika pokusů o útěk a ze spiknutí s cílem zavraždit policistu a právního konzultanta. Pražský vrchní soud v roce 2018 Krejčířovi pravomocně potvrdil souhrnný trest 15 let vězení za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů. Česká republika usiluje o jeho vydání od roku 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám