Hlavní obsah

V Evropě až milion případů neodhalené rakoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku pandemie koronaviru evropští lékaři neprovedli přibližně sto milionů screeningových vyšetření na rakovinu.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinové buňky u onemocnění prostaty pro elektronickým mikroskopem

Článek

Podle Evropské organizace pro rakovinu (ECO) to vede k tomu, že zhoubné onemocnění je odhalováno až v pozdějších stadiích a celkově se snižuje míra přežití, sdělila televize RTL.

Odborníci bijí na poplach

ECO rovněž varovala, že v Evropě může být až milion nezjištěných případů rakoviny. Polovinu lidí s možnými příznaky onemocnění lékaři ne­odeslali k diagnostice a jeden z pěti pacientů s rakovinou nedostává potřebnou chirurgickou nebo chemoterapeutickou léčbu.

Časté pálení žáhy zvyšuje riziko rakoviny jícnu a hrtanu

Zdraví

„Potřebujeme naléhavá politická opatření na evropské i vnitrostátní úrovni, která pomohou řešit nezjištěné nebo neléčené případy, obnovit důvěru veřejnosti v onkologii a vybudovat odolnější systémy zdravotní péče,“ prohlásil Andreas Charalambous, šéf ECO.

Bolestná cena bude zaplacena až později

Odborníci tvrdí, že výsledná cena vyšší úmrtnosti na rakovinu bude zaplacena v nadcházejících letech. Jedním z nich je Mirjam Crulová, nemocniční lékárnice v Amsterdamu a spolupředsedkyně sítě ECO pro covid-19.

Oči prozradí řadu nemocí, ale i skutečný biologický věk

Zdraví

Pomáhá připravovat chemoterapeutickou léčbu pro pacienty s rakovinou a vybavuje si, jak její tým „zcela zahltilo“ několik vln pandemie. „Na začátku jsme byli vlastně rádi, že ostatní péče se oslabila (…), aby bylo dost lidí, kteří pracují s pacienty s covidem-19,“ podotýká. „Ale teď to znamená, že máme nevyřízené účty,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám