Hlavní obsah

V Drážďanech hrozí tornádo, varují meteorologové

Extrémně silné bouře supercely, které provázejí tornádo, lijáky a krupobití, hrozí od pátečního odpoledne do pozdního večera Německu. Nejvíce zasaženy mají být oblasti v širokém pásu, který se táhne od Kolína nad Rýnem až po Drážďany, varuje německá meteorologická služba (DWD).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Supercely jsou jedny z nejnebezpečnějších forem bouřkových systémů. Jde o bouřkovou buňku, která je výjimečná svou délkou, protože se neustále obnovuje. Trvat může až několik hodin, proto je tak ničivá, vysvětlují meteorologové. Pro supercelu jsou časté výskyty tornád a vždy ji doprovázejí intenzivní lijáky, velké kroupy a větry, které v některých případech mohou přesáhnout 150 km/h.

Silné bouřky si dají v sobotu repete, varovali meteorologové

Počasí

Meteorologové nabádají k opatrnosti od pátečního odpoledne do večera, od 20.00 hodin by nebezpečí mělo pominout. Kromě tornád hrozí i nebezpečí bleskových záplav. Během několika hodin by mohlo napršet až 40 litrů.

Mezi městy, kde hrozí nebezpečí vzniku tornád, jsou kromě Kolína nad Rýnem také Hannover, Frankfurt nad Mohanem, Berlín, Erfurt a Drážďany, píše web týdeníku Focus s odkazem na německou meteorologickou službu (DWD).

V sobotu a v neděli se povětrnostní situace prozatím opět uklidní. Víkend zůstane bez bouřek.

FOTO: Tornádo se v USA prohnalo městem, zlomilo tři větrné turbíny

Amerika

Výběr článků

Načítám