Hlavní obsah

V Číně trvá klesající trend výskytu SARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínské úřady dnes oznámily nejnižší denní přírůstek odhalených případů SARS od konce dubna, kdy vláda nařídila úplné informování o epidemii nebezpečné nemoci. Podle ministerstva zdravotnictví bylo za posledních 24 hodin registrováno 28 nových případů onemocnění a sedm osob na syndrom akutního respiračního selhání zemřelo.

Foto: ZOO Lešná
Článek

Devatenáct z nejnovějších případů bylo ohlášeno z Pekingu, kde se nicméně rovněž jedná o nejmenší přírůstek od 20. dubna. Přitom podle agentury Reuters trvá klesající trend výskytu onemocnění od počátku tohoto měsíce, třebaže čínské sdělovací prostředky varují, že je příliš brzy na tvrzení, že epidemie byla stabilizována.

Dnešní celostátní bilance SARS, kterou zveřejnilo čínské ministerstvo zdravotnictví, uvádí, že v zemi je registrováno 5209 případů výskytu této nemoci a 282 případů úmrtí. Celosvětově byly přitom v Číně zaznamenány na dvě třetiny případů výskytu SARS.

Provinční úřady v jihočínské provincii Kuang-tung, kde se nemoc loni v listopadu vyskytla poprvé, tvrdí, že v jejich oblasti je choroba pod kontrolou. Podle expertů zde bylo odhaleno na 90 procent nemocných, nově jsou zjišťovány zhruba dva až tři případy denně a úmrtnost na tuto chorobu je zde údajně v celosvětovém měřítku nyní nejmenší.

V počtu nemocných stále vede Peking

V žebříčku jednotlivých čínských oblastí seřazených podle množství výskytu SARS je stále na prvním místě Peking (2420), na druhém místě provincie Kuang-tung (1514) a na třetím místě provincie Šan-si (443) následovaná autonomní oblastí Vnitřní Mongolsko (290). Na pátém místě se ocitla provincie Che-pej, kde byly zatím objeveny 202 případy SARS. Světová zdravotnická organizace dnes tuto posledně jmenovanou východočínskou provincii zařadila na seznam oblastí, kam kvůli SARS nedoporučuje cestovat.

Pekingské úřady dnes uvolnily karanténu, která na více než tři týdny ochromila činnost Pekingské univerzitní nemocnice a která byla nařízena v obavách, že virus se nekontrolovaně rozšířil mezi více než 1400 pacienty a zdravotníky. Čínská televize ale upozornila, že potrvá zhruba týden, než se provoz hlavního zdravotnického zařízení v metropoli plně obnoví a nemocnice bude moci přijmout čekající nové pacienty.

Nemoc SARS se loni v listopadu objevila v jižní Číně a odtud se rozšířila do více než 30 zemí. Virová nákaza, jejíž projevy se blíží chřipce, připravila na celém světě o život přes 600 osob. Kromě Číny jsou postiženy hlavně země jihovýchodní Asie. V některých evropských státech je hlášeno po několika případech, z nichž žádný neskončil smrtí pacienta, v ČR nebylo potvrzeno žádné podezření na výskyt choroby.

Reklama

Související témata:

Související články

SARS nabírá na Tchaj-wanu na síle

Navzdory všem protiopatřením epidemie smrtícího zápalu plic SARS nabývá na Tchaj-wanu stále katastrofálnějších rozměrů. Tamní úřady dnes hlásily osm úmrtí,...

Výběr článků

Načítám