Hlavní obsah

Ladislav Špaček besedoval v Ostravě o etiketě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům knihy Librex v Ostravě byl v úterý 15. listopadu svědkem besedy a autogramiády Ladislava Špačka k jeho nové knize Komiksová etiketa.

Foto: Josef Zajíc

Ladislav Špaček beseduje o své nové knize.

Článek

"Všech deset svých knih jsem napsal," řekl v úvodu Ladislav Špaček ke své nové knize. "Tato je ale celá kreslená v podobě komiksu, takže ji mohou číst i ti, kteří čtou pomaleji," dodal. Ladislava Špačka a jeho novou knihu Komiksová etiketa uvedla manažerka Domu knihy Librex Jitka Vaňková.

Ladislav Špaček je původním povoláním učitel, absolvent Pedagogické fakulty v Ostravě a Filozofické fakulty Karlovy univerzity v Praze, kde také učil. Pracoval jako redaktor, komentátor a moderátor v České televizi. Nejznámější je jako bývalý mluvčí prezidenta České republiky Václava Havla.

Jako bývalý učitel umí krásně mluvit. Důvod, proč je kniha zpracována jako komiks, je nasnadě. Snaží se vhodnou, hravou a veselou formou přiblížit téma etikety. Kniha je pro mládež věkové kategorie 12 až 15 let.

Ladislav Špaček je mistr slova a tuto životní kapitolu přirovnal k lodičce na moři. "Plave, vrtí se, téměř se převrátí, nabírá vodu, skáče a zase se otáčí, ale stále plave. Přijde klidné moře, vše se uklidní a lodička doplave do svého vytčeného cíle." uvedl. A tu se pozná, co rodiče dětem v útlém věku do vínku života dali. Jak dospělí děti vychovávali, jakým jim byli příkladem. Pokud jim vtiskli do jejich mozkových center správnou nápodobu, jak se mají chovat za určitých situací, většinou si děti vzpomenou a v danou chvíli se správně zachovají.

Etiketa je součástí společenského mravu, tedy chování za určitých situací. Je vysoce konvenční záležitostí a je tedy v každé společnosti a v každém prostředí odlišná. "Kniha Komiksová etiketa představuje všechny situace, do kterých se může moderní člověk dostat, a nabízí pravidla, která vám pomohou nástrahy společenského života zvládnout." říká v úvodu knihy Ladislav Špaček.

V závěru devadesátiminutové besedy autor svou novou knihu podepisoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám