Hlavní obsah

SARS nabírá na Tchaj-wanu na síle

Novinky, DPA, ČTK, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJ-PEj

Navzdory všem protiopatřením epidemie smrtícího zápalu plic SARS nabývá na Tchaj-wanu stále katastrofálnějších rozměrů. Tamní úřady dnes hlásily osm úmrtí, mezi nimi poprvé také na jihu ostrova, a 23 nových případů, což je nejvýraznější vzestup od objevení prvních nemocných před dvěma měsíci.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Ilustrační foto

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) včera potvrdila, že počet mrtvých na Tchaj-wanu dosáhl 27, nemocných 207. "Mezi pondělními oběťmi je i zubní lékař ze města Kchao- čchen-šuang na jihu ostrova. Bohužel dochází na naše obavy, že se nákaza přenesla z hlavního města Tchaj-pej na severu země do jiných oblastí," uvedla Patricia McCallahanová z WHO.

Městské úřady včera propustily ředitele centrální nemocnice v Tchaj-peji. "Doktor Wu Kchang -wen a přinejmenším další jeden lékař měli stanovovat falešné diagnózy a vědomě zamlčovat případy SARS," uvedl starosta Ma Jing-žu.

Nejpostiženější stále zůstává Hongkong a Čína

Dvanáct nových úmrtí přiznala včera Čína, kde se podle zpráv pekingského ministerstva zdravotnictví rovněž objevilo 75 dalších potvrzených případů SARS. Chorobě v Číny již podlehlo 252 osob a přes pět tisíc lidí se jí infikovalo. V Hongkongu na SARS včera zemřeli tři nakažení, vyskytlo se však pouze pět nových případů. Hongkong nicméně zůstává s 218 oběťmi a 1683 infikovanými společně s pevninskou Čínou nejvážněji postiženou oblastí světa.

Vzhledem k úspěšnému boji s dosud neznámým typem zápalu plic byla včera v Hongkongu po šesti týdnech obnovena školní docházka pro 250 000 žáků základních škol. Návrat do lavic se však týká pouze dětí starších deseti let, mladší žáci si mají ještě týden počkat.

Kanadské úřady: Fin se u nás nenakazil

Kanadští představitelé popřeli poslední zprávy, podle nichž se první Fin údajně postižený chorobou SARS nakazil v Torontu. K tomu prý mohlo dojít pouze v některé ze zasažených nemocnic, do nichž však je zakázán vstup. "Jsem si jistý, že finský pacient měl jen problémy s dýcháním a doma byl diagnostikován se SARS, protože strávil nějakou dobu v Torontu," uvedl zdravotnický představitel z Ontaria Colin D'Cunha.

Nemoc kosí hlavně muže

Chorobě SARS podléhá více mužů než žen. Smrtelným zápalem plic se dosud nakazilo dvakrát více žen než mužů. Z těch, kteří zemřeli, bylo 56 procent mužů. Spočítali to vědci v Singapuru, nevědí však, proč tomu tak je. Virus podle vědců nemůže mutovat tak rychle, jak se obávali. Může to znamenat, že se vakcína proti SARS objeví už brzy. Účinný lék proti této nebezpečné nemoci dosud neexistuje.

WHO: epidemie v Číně ještě nedosáhla vrcholu

Světová zdravotnická organizace vyslala do nejhůře zasažených oblastí okolo čínského Pekingu své pracovníky, aby se pokusila zastavit další šíření nemoci. Podle BBC organizace varuje, že ačkoliv se v silně zasažených zemích jako je Hongkong, Singapur nebo Kanada podařilo epidemii dostat pod kontrolu, v Číně SARS ještě vrcholu nedosáhl.

Reklama

Výběr článků

Načítám