Hlavní obsah

V Brazílii začínají prezidentské volby, Bolsonaro v průzkumech ztrácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilci budou už v neděli rozhodovat v prvním kole voleb o novém prezidentovi. Současný prezident Jair Messias Bolsonaro ztrácí podle průzkumu zveřejněného agenturou Datafolha na svého hlavního oponenta, bývalého prezidenta Luize Inácia Lulu da Silvu, 14 procentních bodů. Volby navíc provází napjatá atmosféra, v ulicích měst dochází k násilnostem.

Foto: Marcelo Chello, ČTK/AP

Brazilský prezident Jair Bolsonaro se uchází o znovuzvolení.

Článek

Průzkum agentury přisuzuje Lulovi v prvním kole voleb podporu 48 procent voličů, zatímco Bolsonarovi jen 34 procent.

Jak upozorňuje agentura Reuters, od minulého průzkumu se podpora voličů změnila pouze o jeden procentní bod, a to ve prospěch bývalého prezidenta.

Jak fungují brazilské prezidentské volby?

Brazilské prezidentské volby se podobně jako v Česku řídí většinovým volebním systémem. Pokud tedy jeden z kandidátů už v prvním kole získá přes 50 procent hlasů, stává se prezidentem. V opačném případě postupují do druhého kola dva nejúspěšnější kandidáti. V prvním kole brazilských prezidentských voleb se v neděli utká celkem 11 kandidátů, volební průzkumy favorizují pro postup do druhého kola levicového kandidáta Luize Inácia Lulu da Silvu a současného prezidenta Jaira Messiase Bolsonara.

Průzkum Datafolhy sledoval i podporu kandidátů pro druhé kolo voleb, které by se uskutečnilo 30. října. V tom by Lula přesvědčivě zvítězil s 54 procenty hlasů, pro Bolsonara by se vyslovilo jen 39 procent voličů.

Týden starý průzkum přitom Bolsonarovi přisuzoval do druhého kola o 16 procentních bodů vyšší podporu, což naznačuje strmý pokles jeho voličských preferencí.

Datafolha zároveň sledovala spokojenost občanů s Bolsonarovou vládou. Brazilského prezidenta má podle průzkumu v oblibě 31 procent dotazovaných, naopak 44 procent s ním není spokojeno.

Ačkoli Bolsonara většina Brazilců před volbami nepodporuje, stále se těší vyšší oblibě než v minulém prosinci, kdy jej podporovalo pouze 22 procent dotazovaných.

Napjatá atmosféra politického násilí

Prezidentské volby v Brazílii provází atmosféra nezvyklého napětí, a dokonce násilí, všímá si americká CNN.

„Polarizace, jíž letos čelíme, se liší od té běžné politické,“ poznamenal Felipe Nunes, šéf Quaest Research Institute provádějícího v Brazílii průzkumy veřejného mínění.

Brazilská vláda před volbami vystaví srdce císaře Petra I.

Koktejl

„Letos sledujeme tzv. ‚afektivní polarizaci‘, kdy se různé politické skupiny vzájemně vnímají jako nepřátelé, nikoli protivníci,“ upozorňuje Nunes s tím, že několik jeho spolupracovníků se stalo při sbírání dat o voličských preferencích terčem útoků.

Jeden z výzkumníků zmíněné agentury Datafolha byl podle CNN dříve při své práci ohrožen na životě. Odmítl totiž vyzpovídat samozvaného Bolsonarova přívržence, jenž se mu nabízel do volebního průzkumu.

Zmíněný muž pracovníka Datafolhy zbil a vyhrožoval mu pobodáním. Pravidla zakazují sbírat data od těch, kteří se sami nabídnou, útočník to ale považoval za snahu stranit Lulovi.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Bývalý brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva

Datafolha od letošního 7. září zaznamenala celkem 42 případů útoků na své pracovníky.

Násilné roztržky probíhaly i mezi dvěma znepřátelenými tábory. Při jedné takové zastřelil Bolsonarův podporovatel José da Rocha Guaranho člena Lulovy Strany pracujících Marcela Arruda. Guaranha obvinili z vraždy.

Přestože se oba politické tábory uchylují k rozdmýchávání napětí, současný prezident Bolsonaro na tom má podle jeho kritiků značný podíl, podotýká CNN.

Bolsonaro vyzval k puči proti „komunistické” ústavě, jeho příznivci se houfují

Amerika

Své voliče nabádá k tomu, aby přísahali, že za „svobodu položí své životy“, a agenturu Datafolha označuje za prolhanou.

Bolsonaro navíc předpokládá, že vyhraje už v prvním kole prezidentských voleb. Podle průzkumů ale bude nejpravděpodobnější variantou konání druhého kola.

Reklama

Výběr článků

Načítám