Hlavní obsah

Bolsonaro vyzval k puči proti „komunistické” ústavě, jeho příznivci se houfují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Příznivci brazilského prezidenta Jaira Bolsonara plánují na úterní Den nezávislosti velké mítinky před nejvyšším soudem a kongresem. Prezident je označil za přípravu nutného puče proti zmíněným dvěma institucím, protože brazilská „komunistická” ústava ho chce zbavit moci. Bývalí brazilští představitelé i zahraniční levicoví politici varují před Bolsonarovou snahou udržet se u moci silou.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro na armádním dni

Článek

Bolsonaro totiž 21. srpna obvinil soudy, levici a celou mašinérii „skrytých zájmů“, že se proti němu spikly. Proto se v úterý sejdou jeho příznivci před oběma institucemi.

„Nastal čas vyhlásit naši nezávislost, říci, že některým lidem v Brazílii nedovolíme prosadit proti nám svou vůli,“ pravil Bolsonaro minulý týden a svým příznivcům vzkázal, že je to na nich.

Spojení slov „někteří lidé v Brazílii“ se považuje za narážku na nejvyšší soud, který nařídil několik vyšetřování hlavy státu a jeho nejbližších spolupracovníků za šíření nepravdivých výroků, které varují před podvody v chystaných volbách.

Brazilského prezidenta vyšetřuje soud kvůli výrokům o volebních podvodech

Zahraniční

Bolsonaro chce prosadit, aby se akceptovaly jen volební lístky, a ne elektronické hlasování.

Navíc proti němu bude kandidovat bývalý prezident Lula da Silva a průzkumy ho proti Bolsonarovi favorizují; 60 procent voličů v průzkumech uvedlo, že příští rok nebudou za žádnou cenu volit stávající hlavu státu. Jedním z důvodů je nezvládnutá pandemie covidu.

Po vzoru protestu Trumpových příznivců 

Mítinky jeho příznivců jsou údajně organizovány podobně jako ten letošní z 6. ledna ve Washingtonu, kde se příznivci Donalda Trumpa pokoušeli zabránit schválení výsledků listopadových prezidentských voleb v USA, v nichž Trump prohrál; a vtrhli do budovy Kapitolu.

Uvádí to otevřený dopis bývalých levicových prezidentů a premiérů, mezi nimiž je bývalý španělský předseda vlády Luis Zapatero, bývalý paraguayský prezident Fernando Lugo, bývalý kolumbijský prezident Ernesto Pizano, bývalý předseda labouristů Jeremy Corbyn a bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis.

Brazílie má půl milionu obětí covidu, lidé demonstrují proti prezidentovi

Amerika

„Členové brazilského Kongresu varovali, že mobilizace na úterý je pojata podle vzpoury u amerického Kapitolu z 6. ledna 2021,“ stojí v dopisu.

Jeho odpůrci varovali, že by se Bolsonaro a jeho spojenci mohli pokusit o vojenský puč, a zmínili, že Bolsonaro nechal 10. srpna uspořádat mohutnou vojenskou přehlídku.

Budovu brazilského kongresu bude chránit přes 5000 policistů. Předseda nejvyššího soudu Luiz Fux varoval, že by si lidé měli být vědomi právních následků svých činů bez ohledu na to, jaké politické názory vyznávají.

„Svoboda projevu neumožňuje násilí a hrozby,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám