Hlavní obsah

Brazilská vláda před volbami vystaví srdce císaře Petra I.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Brazílie má v pondělí armádní letoun přepravit z Portugalska srdce někdejšího brazilského císaře Petra I. (Pedro I.), který v roce 1822 vyhlásil nezávislost Brazílie na Portugalsku. Srdce konzervované ve formaldehydu ve skleněné nádobě bude vystaveno v sídle brazilského ministerstva zahraničí u příležitosti 200. výročí nezávislosti země.

Foto: Profimedia.cz

Srdce císaře Petra I.

Článek

V souvislosti s plánovanou akcí ale zaznívá i kritika, že brazilský prezident Jairo Bolsonaro využívá císařovo srdce v předvolebním boji, informoval španělský deník El País.

Výročí nezávislosti Brazílie připadá na 7. září, prezidentské volby čekají největší latinskoamerickou zemi v říjnu. Bolsonaro, označovaný někdy médii za pravicového populistu, v nich obhajuje prezidentský mandát. Podle posledních průzkumů má ale zatím větší šance na vítězství levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Syn portugalského krále dom Pedro vyhlásil nezávislost Brazílie a stal se prvním brazilským císařem poté, co v této zemi vládl jako regent, když se portugalský královský dvůr v roce 1820  vrátil z Brazílie do Portugalska. Do Rio de Janeira portugalský královský dvůr uprchl v roce 1807 před Napoleonem.

Kancelář v tropech? V Brazílii otevřou jihoamerický unikát

Cestování

Srdce Petra I., který zemřel v pětatřiceti letech v roce 1834, je několika klíči zamčeno v kostele v portugalském městě Porto a jen zřídka bývá vystavováno na veřejnosti. O víkendu ho mohli lidé v kostele v  Portu vidět před převozem do Brazílie. V brazilské metropoli bude vystaveno do Dne nezávislosti a už 8. září se má vrátit do Portugalska.

Přesný program oslav dvoustého výročí nezávislosti Brazílie zatím není znám, napsal v pondělí deník El País. Téměř jistě se ale v metropoli uskuteční vojenská přehlídka, jíž se zúčastní prezident a bývalý armádní důstojník Bolsonaro. Podle některých zdrojů by měl dorazit na oslavy i  portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám