Hlavní obsah

V Berlíně se demonstrovalo proti dalšímu posílání zbraní na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejméně 10 000 lidí přišlo v sobotu v Berlíně na demonstraci proti dalšímu posílání zbraní na Ukrajinu a za zahájení mírových jednání s Ruskem. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na sdělení policie. Ta ale předpokládá, že počty účastníků manifestace, která začala ve 14:00, budou vyšší.

Foto: Christian Mang, Reuters

Tisíce lidí v Berlíně demonstrovaly proti posílání dalších zbraní na Ukrajinu

Článek

Na začátku demonstrace promluvila politička postkomunistické Levice Sahra Wagenknechtová, která shromáždění spolu s aktivistkou za práva žen Alicí Schwarzerovou svolala.

Wagenknechtová přečetla takzvaný Manifest za mír, který tyto dvě ženy zveřejnily už před dvěma týdny. Text, jejž podepsalo na 650 000 lidí, vyzývá spolkovou vládu, aby se místo dalšího posílání zbraní Ukrajině zaměřila na mírová jednání.

Na Twitteru se objevila fotka, na které jeden z demonstrantů drží v ruce papír s nápisem „Putin heißt Frieden“, v překladu „Putin znamená mír“. Na druhém snímku stojí skupinka s bundami s logem Nočních vlků. Noční vlci je název kontroverzního ruského nacionalistického motorkářského klubu.

Na pořádek při demonstraci dohlíželo na 1400 policistů, zatímco na páteční manifestaci, na níž si lidé v Berlíně připomněli první výročí ruské invaze na Ukrajinu, bylo asi 800 policistů.

Páteční manifestace se účastnilo na 10 000 lidí a kromě hození vajíčka na ruskou ambasádu se akce obešla bez incidentů, uvedla stanice RBB s odvoláním na policii.

Agentura DPA také napsala, že na sobotní manifestaci v Berlíně bylo zakázáno mít symboly oslavující válku, včetně vojenských uniforem či písmena Z, jež Rusko používá jako symbol své invaze na Ukrajinu.

Mluvčí policie uvedl, že na místě nebyly žádné známky účasti pravicových skupin a že protest byl pokojný.

Německý ministr financí Christian Lindner k demonstraci na svém Twitteru uvedl: „Kdo nestojí na straně Ukrajiny, stojí na špatné straně dějin.“

Německo stojí v čele zemí, které pomáhají Ukrajině, chválí se kancléř Scholz

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám