Hlavní obsah

V Bagdádu nasadili proti vzbouřencům 40 000 mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V iráckém Bagdádu začala rozsáhlá bezpečnostní operace. Soubor zpřísněných bezpečnostních opatření se jmenuje Společně kupředu a má skoncovat s teroristickými útoky v irácké metropoli. Do akce bylo zatím nasazeno přes 40 000 iráckých a koaličních vojáků i iráckých policistů.

Článek

Žádné známky posílení bezpečnostních jednotek zatím agentury nezaznamenaly v nebezpečných, většinově sunnitských čtvrtích Daura a Adamíja. Právě v Adamíji, která je baštou sunnitského odboje, přitom dopoledne propukly otevřené střety mezi povstalci a bezpečnostními silami.

Ozbrojenci se samopaly zablokovali některé ulice v této čtvrti na severu metropole velkými kameny a kmeny stromů a rozkázali civilistům, aby odešli. Svědkové viděli, jak odtud utíkají lidé a slyšeli prudkou střelbu.

Při výbuchu nálože nastražené v autě ve čtvrti Kahíra na severu Bagdádu byli ve středu zabiti dva civilisté a deset osob bylo zraněno. Další dva pumové útoky v centru Bagdádu a na západě města se obešly bez obětí.

Přísná bezpečnostní opatření a zákaz vycházení

Nová kontrolní stanoviště, víc vojáků v ulicích, tak se zatím opatření projevují. Zpřísnil se i zákaz vycházení. Na ulici by se nikdo neměl objevit od půl deváté večer do šesti do rána. O pátečních modlitbách nebudou moci v Bagdádu jezdit civilní auta. Začal také platit striktní zákaz nošení zbraní pro civilisty a kontrolovány mají být vjezdy do města i výjezdy z něj.

Početné irácké a koaliční síly budou nasazeny hlavně v problémových sektorech Bagdádu, uvedl irácký generál Muhammad. V okolí Bagdádu mají pátrat po úkrytech teroristů.

Opatření mají skoncovat s všudypřítomným terorismem. Jen za minulý týden se podle generála Muhammada v Iráku odehrálo víc než 760 teroristických operací. Zemřelo při nich 263 civilistů, dalších více než 300 bylo zraněno.

Bush přijel irácké vedení podpořit

Podporu nové irácké vládě přijel v úterý nečekaně osobně přislíbit americký prezident George Bush. Premiér Núrí Málikí po setkání s ním řekl, že jeho vláda je odhodlána uspět v boji s terorismem. [celá zpráva]

Operace Společně kupředu znamená pro Iráčany nejpřísnější bezpečnostní opatření od americké invaze v roce 2003. Přišla přesně týden potom, co se USA podařilo zabít vůdce irácké al-Kajdá Abú Músu Zarkávího. [celá zpráva

Jeho nástupce Abú Hamzá Muhádžir prý už vyzval k porážce "křižáků a šíitů". Očekávaní úřadů jsou ale optimistická. Šéf iráckých jednotek prohlásil, že síle nasazené do ulic vzbouřenci nemohou čelit.

Reklama

Související témata:

Související články

Druhého teroristu světa Zarkávího zabil nálet

Irácký premiér Núrí Málikí oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci, že nejhledanější terorista v Iráku Abú Musá Zarkáví (39) je mrtev. Totožnost Zarkávího...

Výběr článků

Načítám